Groei&Bloei Eerbetoon aan een beroemd botanicus

Eerbetoon aan een beroemd botanicus

Eerbetoon aan een beroemd botanicus

Dit jaar is het ook het jaar de grote academicus Boerhaave.....

Aan het einde van het afgelopen jaar was ik in Voorhout in de Boerhaavestraat voor een prettige gelegenheid. Dat de betreffende straat naar Herman Boerhaave is genoemd is niet vreemd, want deze beroemde Nederlandse academicus is namelijk in Voorhout, dichtbij Leiden, geboren. Het was 31 december zelfs 350 jaar geleden dat hij ter wereld kwam. Reden voor het Rijksmuseum Boerhaave om als eerbetoon aan deze hoogleraar in de botanie en geneeskunde een tentoonstelling in te richten die nog tot 1 september 2019 te bezoeken is: ‘Herman Boerhaave en de Gouden Eeuw van de wetenschap’. Boerhaave was een alleskunner, naast dat hij rector magnificus van de Universiteit van Leiden was, was hij ook directeur van de Hortus. Planten waarvoor geen plaats in de universiteitstuin was, kregen een plekje op zijn buitenplaats Oud-Poelgeest in Oegstgeest, dat Boerhaave in 1724 kocht. Oud Poelgeest is ook opgenomen in de speciale Boerhaaveroute, ter ere van zijn 350e geboortejaar. Dit is een wandel- en fietsroute die langs voor Boerhaave belangrijke historische locaties gaat; van de Hortus in Leiden tot aan de Boerhaavetuin in Voorhout. Wie meer over de botanische kant van Boerhaave wil weten, zou het recent uitgebrachte boek van de Oegstgeester bioloog Margreet Wesseling ‘Boerhaave Botanicus’ moeten lezen. Het boek staat vol met mooie verhalen over deze bijzondere man, die zelfs de beroemde Zweedse bloemenkoning Carolus Linnaeus op bezoek heeft gehad. Margreet heeft voor de totstandkoming van dit boek o.a. de zaaiboeken van Boerhaave, waarin hij 15 jaar lang heeft bijgehouden, wat hij zaaide en van wie hij zaden kreeg, doorgespit: https://www.primaverapers.nl/produkten/boerhaave-botanicus/. Gelukkig nieuwjaar!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK