Groei&Bloei Eerst hulp bij buxusmot - Blik op de Tuin no. 926

Eerst hulp bij buxusmot - blik op de tuin no. 926

Eerst hulp bij buxusmot - Blik op de Tuin no. 926

Chris van der Wurff is een lopende encyclopedie en heeft goede raad in geval van de buxusmot.....

Begin oktober was Chris van der Wurff van de gelijknamige boomkwekerij uit Heeze bij Groei & Bloei Westland op bezoek om te vertellen over het gebruik van kleine bomen en struiken. In zijn verhaal kwam ook de buxusmot aan de orde en mogelijke plaatsvervangers voor Buxus, mocht de buxusmot onverhoopt zijn verwoestende werk hebben gedaan. Buiten kijf staat, dat deze vlinder zijn areaal, sinds de eerste melding in 2007, flink heeft uitgebreid en overal schade heeft aangericht. Om eenzelfde uitstraling als bij Buxus te realiseren, zou je, aldus Chris, variëteiten van Ilex crenata kunnen gebruiken, zoals ‘Green Hedge’ en ‘Dark Green’. Omdat deze cultivars het beste op zurige grond gedijen en het daarom niet overal evengoed doen, adviseerde Chris om liever Ilex maximowicziana ‘Kanehirae’ te gebruiken; genoemd naar Karl Johann Maximowicz, een Russische botanicus, die tal van expedities naar Azië heeft gemaakt en directeur van de keizerlijke botanische tuin in St. Petersburg was. Deze Japanse hulst doet het goed in hagen en is ook tegen zeewind bestand. De schijnhulst, Osmanthus burkwoodii een compact groeiende, wintergroene heester is eveneens een goede vervanger, die zich goed in model laat snoeien. Deze schijnhulst heeft verder heerlijk geurende, witte bloemen, mocht u hem soms solitair willen gebruiken. Ook Lonicera puniata en L. nitida zijn prima vervangers. Ze verdragen bijna alle grondsoorten en zijn in allerlei vormen te snoeien. Bent u de buxusmot de baas gebleven, dan een tip voor volgend jaar: controleer uw struiken regelmatig (1e x eind maart/begin april) op rupsen, maar ook op spinsel, dat blaadjes samenklit; dé nestelplaats voor eitjes!

Anneke

T @blikopdetuin.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via info@westland.groei.nl: ; activiteiten Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK