Groei&Bloei Geduld met de Eucomis

Geduld met de Eucomis

Geduld met de Eucomis

De Eucomis Pole-evansii staat in de bloei, een statige 90 cm hoge plant die na 3 jaar voor het eerst bloeit. Als je ze zelf kweekt, dan duurt het ongeveer 6 jaar voordat de eerste bloemen verschijnen.

We hebben een overvloed aan pruimen, blauwe en gele. Er komen zo’n 10 emmers vanaf en we hebben er al eens likeur en wijn via een kennis van gehad. Lekker!
En onder de pruimenboom heb ik 3 flinke dode viburnumstruiken weggehaald. De voorbereiding voor het stapelmuurtje van tufsteen begint.

In een boeketje kwamen we een leuk geel/oranje bloemetje tegen. Het blijkt de Saffloer te zijn, familie van de distel. Omdat deze goed tegen droogte kan, wil ik eens kijken of ik die volgend jaar kan zaaien.

Wat ik voorlopig niet meer hoeft te zaaien is de staande Lobelia en de Ageratum en een geel exemplaar.

In de berm komen  steeds meer bloemen uit. Laat gezaaid is laat bloemen. Een wit/roze bloemetje nog nooit gezien. Ook een roze lupine staat weer in de bloei

Clethra alnifolia (schijnels) is een struikje die in augustus wit bloeit. Er zijn ook mooie roze exemplaren.

Verder een roodgele zaaddoos van de kokardebloem, minstens zo mooi als de bloem!

In de vijver bloeit rode lobelia. En ergens komt nog een gekregen oranje roosje tevoorschijn.

De roodpaarse fazantbes heeft mooie belletjes, grootmoeders oorbellen…de oude is bevroren, er staat weer een nieuw exemplaar in de bloei.

De witte Kalimeris incisa (zomeraster) is nou niet zo,n bijzondere plant, maar ach ook die verdient een plekje en doet het altijd probleemloos.

De blauwachtige dahlia blue boy staat in de buurt van de Phlox Emerald Cushion blue en die matchen qua kleur goed met elkaar. Er kwam ook nog een eenjarige Dahlia Ice blue van vorig jaar tevoorschijn. En ook de donkerbruine Dahlia Karma Chocolate bloeit nu naast de Dahlia Arabian Night. Heb je al de verzameling Dahlia’s gezien op de G&B site? Mooi!

Het paarse Koniginnekruid bloeit ook, deze staat bij mij in de halfschaduw. In de zon doet ie het een stuk beter, maar vanwege de compacte wortels zijn ze erg moeilijk te verplaatsen.

De Macleaya cordata is 2 jaar oud, nu al 2,5 mtr hoog.

Hydrangea involucrata ‘Tokado-yama’ is een dubbelbloemige hortensia die het goed in de schaduw doet. Overigens wat staan de hortensia’s in Noord-Holland/ oa Westerland er mooi bij (afgelopen week geweest). Waarschijnlijk omdat er minder strenge vorst is dan in het oosten vh land.

Sedum karfunkelstein staat nog niet helemaal in bloei, maar kleurt al mooi bij het bloedgras.

In de trellis Suzanne met zo weinig ogen, dat er spontaan een zonnebloem tevoorschijn komt. De cosmea wilde ik op de foto zetten met op de achtergrond de anemonen. Maar er kwam een vliegende schotel tevoorschijn. Ook mooi..

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Eucomis bloeide al wel in de potten hier, maar hebben wat meer aandacht nodig voor wat betreft voeding en verjongen denk ik, slakken zaten er ook aan, maar matig.
Zag ooit, echt al tientallen jaren terug, een perfect boeket (nog voor digitale tijdperk) safflour, bloem, een paarse kegeltje en…. De perfectie zat hem niet alleen in prachtige kleuren combinatie maar ook in bloemvormen. Bij Kalimeris denk ik altijd aan ‘‘ik ben klein’’ en Griekenland, is een prachtige en ook zeer lang bloeiende plant, hij is er in wit en paars, ook in mijn tuin, lijkt ook veel op aster, ook die uit je serie. Zag afgelopen week, op kwekerij, weer de Phlox paniculata ‘Hesperis’, prachtige compacte Phlox. Met de Dahlia’s wil het niet zo lukken hier, zie allemaal bekende namen. Wortelgestel van leverkruid inderdaad een compacte plaat, lukte mij ook niet om iets over te houden. Kocht ooit de Hortensia fireworks een prachtige bloem, helaas verloren gegaan. Groet

Reageren op