Groei&Bloei Getwickeld (3) Blik op de Tuin week 26/1011 2021

Getwickeld (3) blik op de tuin week 26/1011 2021

Getwickeld (3) Blik op de Tuin week 26/1011 2021

Een heerlijk landgoed en een prachtige streek...met veel geschiedenis!

De tuinen van het Twentse Twickel bij Delden zijn niet alleen beroemd om hun schoonheid, maar zijn ook nauw verbonden met de geschiedenis rondom de zoutwinning in het gebied, met name bij Boekelo.

Het verhaal begon toen Baron van Heeckeren in 1887 in de tuinen van het landgoed proefboringen liet uitvoeren met de bedoeling een drinkwaterput te slaan. De teleurstelling was groot, toen bleek, dat het water niet zoet, maar zout was. Op een diepte van 470 meter kwam er uit een bron, die wel vier meter omhoog spoot, steenzout naar boven. De vondst leidde uiteindelijk tot het delven van zout bij Boekelo. Toen in 1963 de boortorens verdwenen, kwamen er boorhuisjes voor in de plaats, die mooi in het landschap zijn ingepast. De zoutvondst leidde er ook toe, dat de baron voor de Deldense bevolking een van de eerste waterleidingen in Nederland aan liet leggen. Water was toen, maar ook nu nog belangrijk. Niet voor niets zijn tijdens de laatste renovatie grachten en vijvers uitgebaggerd. Samen met het waterschap werkt het landgoed verder aan klimaatbestendig waterbeheer.

Net buiten de tuinen ligt de historische moestuin van het landgoed, die voorheen binnen de grachtengordel lag. Hier zijn bijzondere kassen te vinden, zoals het Iron House, een bijzondere kas uit 1911. De moestuin is iedere woensdag- en vrijdagmiddag te bezoeken. Binnen de moestuin bevindt zich ook kwekerij De Border (https://border.nl) waar in voorbeeldborders en het rosarium het assortiment van de kwekerij te bewonderen is. Dit assortiment is groot en bevat naast vaste planten ook prachtige, geurende en/of doorbloeiende rozensoorten. Informatie: https://twickel.nl/home/landgoed-twickel/de-tuinen/tuin-en-park/

Anneke

T https://twitter.com/blikopdetuin;  F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK