Groei&Bloei Goed waterbeheer, ook in de tuin - Blik op de Tuin 961, week 27 2020

Goed waterbeheer, ook in de tuin - blik op de tuin 961, week 27 2020

Goed waterbeheer, ook in de tuin - Blik op de Tuin 961, week 27 2020

Het gebruik van water in de tuin is een hot item in zomers als deze......

Momenteel vindt er veel onderzoek plaats naar de kans op drogere zomers in de toekomst. Naar aanleiding van de droogte in 2018 heeft het KNMI mogelijke veranderingen in droogte door klimaatverandering onderzocht en is gebleken dat er een duidelijke trend naar meer droogte in het binnenland van Nederland is dan in het kustgebied. Het daaruit voortvloeiende neerslagtekort kan van plaats tot plaats verschillen en is afhankelijk van factoren, zoals type van het landschap en inmiddels  genomen beheersmaatregelen. Als je daarnaast wateroverlast als gevolg van kortdurende extreme buien zet, dan is duidelijk dat goed beleid door gemeentes en waterschappen op het gebied van waterbeheer zeer noodzakelijk is. In deze problematiek biedt ook het gebruik van meer ‘GROEN’ oplossingen en kansen; ook in onze eigen tuin. Door je tuin minder te verharden en meer ‘GROEN’ te planten help je om wateroverlast te voorkomen. Naast dat een zachte groene bodem regenwater opneemt, zorgen planten, struiken en bomen voor koelte en een aangenaam klimaat als de temperatuur stijgt. Vang regenwater op in een regenton of leg een regenwatervijver of wadi aan, zo bespaar je ook op drinkwater. Verder kan ook een greppel in een dieper gelegen deel van de tuin tijdelijk regenwater bergen. Zelf maak ik er een sport van om bij veel regenval, tussen de buien door, de inhoud van de regenton over te scheppen naar teilen en emmers er om heen, maar ik snap dat dit wat te veel van u is gevraagd…. Eén ding is duidelijk: de natuur kan niet zonder water, dus laten we er doordacht mee omgaan!

 

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Antje Bömer

Antje Bömer

Ben het helemaal met je eens Anneke.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK