Groei&Bloei Haar naam is Carolina

Haar naam is carolina

Haar naam is Carolina

Zelf iets opkweken is altijd spannend....

‘‘Mam, ik heb iets heel bijzonders voor je’’, zei mijn jongste zoon, toen hij vorig jaar wat zaadjes mee naar huis bracht. ‘‘Het zijn zaden van de heetste chilipeper ter wereld: de ‘Carolina Reaper’, leuk om eens te proberen’’! Na een verblijf in de koelkast kwamen de zaadjes in het voorjaar weer in mijn vizier en heb ik ze geplant. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van ‘Carolina Reaper’ gehoord, wel van ‘Madame Jeannette’, een ander heethoofd. Beide pepers zijn cultivars van Capsicum chinense. Hoewel de naam ‘chinense’ anders suggereert komt de soort van nature voor in Amerika en is het de meest gebruikte peper in het Caribisch gebied. De in ons land geboren Oostenrijkse wetenschapper Nicolaus von Jacquin gaf de soort in 1776  deze naam, omdat hij aannam dat de plant uit China afkomstig was. Zaden van de soort zijn gevonden in grotten in Centraal Amerika en duidden erop, dat de oorspronkelijke bewoners al 7.000 jaar voor Christus pepers aten. Een aantal zaadjes van ‘Carolina Reaper’ zijn, tot mijn plezier, opgekomen en na een verblijf in mijn serre staan er nu twee potten met prachtig rood kleurende pepertjes dichtbij de verwarming af te rijpen. Mijn zoon mag de pepers zelf plukken en naar eigen inzicht gebruiken, want volgens het Guiness Book of Records uit 2013 is ‘Carolina Reaper,’ volgens de Scovilleschaal, de peper met de hoogste heetheid ter wereld. Deze schaal geeft de hoeveelheid werkzame stof (Capsaïcine) per vrucht aan. Uit ervaring weet ik, dat je aan pittig eten kunt wennen, maar zo pittig heb ik nog nooit gegeten!

 

Anneke

 

T @blikopdetuin.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via info@westland.groei.nl; activiteiten Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK