Groei&Bloei Herfstboeket, de laatste?

Herfstboeket, de laatste?

Herfstboeket, de laatste?

Het weer werkte de eerste dagen van de afgelopen week lekker mee om op de volkstuin een en ander aan te pakken, tussendoor ook even tijd om bloemen, tomaten en zaden te plukken.

Vond voor boeket: moederkruid, van leuke nabloei (op tijd kortgewiekt); cosmea, ik laat cosmea lekker doorgroeien en in zaad schieten zodat het zich vrij kan uitzaaien, vond tot mijn grote verrassing ook weer de witte met rozerode bloemrand; phacealia, gezaaid en bedoeld als groenbemester, het is ook een geweldige bijenplant met heerlijk zoet geurende bloemen voor in boeket; venkel die maar door blijft bloeien, en plukte drie van de vijf prachtige paarsblauwe akonieten, waarvan ik later twee stukjes steel als stekkies opzette (gaat niet lukken, zei volkstuinbuur….maar niet schieten……) na eerste schikking nog niet helemaal tevreden, plukte later nog enkele bloemen, voor mooi vol boeket. En mocht van een tuin verderop dille en prachtige ammi plukken, die ga ik gebruiken voor de allerallerlaatste????.

Ammi en ook fluitekruid zeer gewenst op de tuin alleen ze wilden maar niet aanslaan, tot ik begin zomer twee zaailingen van fluitekruid ontdekte midden op een pad……. heb ze naar bloemenbed verplaatst, waar ze wel groeiden maar niet spectaculair, heb er een paar zaden van geoogst. Zaden van ammi en ook dille wilde ik gaan zaaien op bed voor eenjarige, dat is nu wel heel erg nat geworden.

Plukte de eerste Outhouse cherry tomaatjes op de volkstuin, lijkt wel of de tomaatjes met de jaren ietsje groter zijn geworden, de Outhouse won de smaakproef der cherries, lekker zoet tomaatje!!!!

Met nog meer regen in vooruitzicht toch ook effe tijd gemaakt om de meest bijzondere zaden te verzamelen, dat was afgelopen woensdag en ben heel blij dat ik heb doorgepakt, er viel hier de eerste veertien dagen van oktober tot nu toe bijna 94 mm.

Noord-Holland lag de afgelopen dagen zo’n beetje in de pishoek, nog enige hoop door goede berichten voor afgelopen weekend (zonnig en warm) besloten nog een keer te gaan fietsen. Het was niet koud, er stond bijna geen wind, toen we onze fietstocht begonnen. Zagen een begin van herfstkleuren, hier en daar prachtige rood met witte stippen paddenstoelen, een grazende schaapskudde, maar het was klam en geen zon gezien en werden op terugweg overvallen door buiige regen, we gingen kletsnat naar huis.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Paul

Paul

Hoi Veris,
Mooie omschrijving hoor: pishoek. Je bent nog steeds lekker bezig in de (volks)tuin, zo te zien, en met het oog op volgende jaar.
Hartje Nederland ook flink nat, maar ik houd de stand niet bij. Sommige cyclamen varen daar wel bij: geeft ze een betere zaadzetting dan in de kas, terwijl andere erop reageren door heel veel en groot blad te maken. Het blijft puzzelen met de beste plek, maar zo onderhand…
Groetjes, Paul.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
De pishoek, een woord overgenomen van mensen uit mijn omgeving, als enige, verdoemde, plek waar al het water valt, regenwater wel te verstaan. Bij naslaan zijn er twee pishoeken benoemd in Nederland, waarvan een eigenlijk heel dichtbij (zag ik nu pas bij nazoeken) de ene een waterplas (!!!!) de andere had te maken met plaats bij water. Naast pishoek is er ook de pisgriet (sint Margriet, 20 juli, eerste dag van de hondsdagen) heeft ook alles met (regen)water te maken. Dacht aan piscis (vissen) en pis te vertalen vanuit latijn….....maar, dat had ik zelf kunnen bedenken, vissen zwemmen natuurlijk in aqua??????
Regenval natuurlijk heel plaatselijk, maar met wel drie weerstations binnen straal van 5 km, meet ik zelf wel maar niet nauwkeurig maar zoek ‘t effe op.
Hier gedijen de cyclamen ook heel goed bij vele water, ondanks (of dankzij, wat zal het zijn) hun veel te kleine potjes.
Groetjes

Reageren op