Groei&Bloei Het groene pareltje van Delft

Het groene pareltje van delft

Het groene pareltje van Delft

Soms kom je door omstandigheden op ongewone plekjes met een mooi verhaal..............

Okergeel geschilderde raamlijsten, donkergroene voordeuren, bijzonder siermetselwerk en door gladgeschoren ligusterhagen begrensde tuintjes typeren de arbeiderswoningen in het Agnetapark in Delft. Ooit bedoeld als een woonpark met 78 ‘gezonde’ woningen met eigen tuin voor de werknemers van de  Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek, behoort dit tuindorp uit 1886 tegenwoordig tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Gerealiseerd op initiatief van de 1e directeur van de fabriek, Jacob Cornelis van Marken en zijn ondernemende en sociaalvoelende vrouw Agneta, was dit park, de eerste arbeiderswijk van Nederland. De familie van Marken wilde hun solidariteit met de arbeiders met dit tuindorp tot uiting brengen en het was de bedoeling, dat het uiteindelijk gemeenschappelijk eigendom zou zijn. Binnenkomend door een monumentaal smeedijzeren hek leidt de slingerende weg de bezoeker langs een vijver met fontein naar een van de gemeenschapsgebouwen in het park: ‘De Lindenhof’. Tegenwoordig doet dit gebouw uit 1914, gebouwd op de plaats van de oorspronkelijke houten ‘Tent’, dienst als ruimte voor bruiloften, feesten en partijen. Het was dan ook door een bruiloft, dat ik een blik mocht werpen in dit bijzondere en beschermde stadsgezicht. Terwijl F.M.L. Kerkhoff, architect, verantwoordelijk was voor het ontwerp van de arbeiderswoningen, zijn de oorspronkelijke waterpartijen en het slingerend stratenpatroon ontworpen door een van de grote architect-tuinarchitecten uit die tijd, Louis Paul Zocher. Samen met zijn vader ontwierp hij onder andere het Vondelpark in Amsterdam. Alle straten in het oorspronkelijk park hebben van de familie een naam gekregen, zoals de Zocherweg en de Pasteurweg. Bij gelegenheid zou u er eens een wandeling doorheen moeten maken!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK