Groei&Bloei Het lot van de mot…

Het lot van de mot…

Het lot van de mot…

… een dilemma.

Vorig jaar september schreef ik het logje Matten met motten over de buxushaag om onze voortuin en zijn belager: de Buxusmot.

Ook dit jaar wordt ons dorp weer volop geteisterd door de Buxusmot. Maar even heel eerlijk: het is een pracht van een mot, vooral het mannetje dat zilverwit oplicht in het invallende duister. En voor wie het niet weet: het vrouwtje is het donkere bijna negatief van het mannetje. En weinig verrassend: de Buxusmot houdt van Buxus! Genadeloos worden de mooiste haagvormen en vormknipsels hier in het dorp in gestaag tempo wijk voor wijk kaalgevreten. Ook de knollentuin werd vorig jaar goed bezocht getuige behoorlijk wat vraatschade.

Maar er is hoop: een straf rupsenbeleid (niet met de spuit, maar MET DE HAND uit de haag plukken en - helaas voor de soort - afvoeren) en een idem poppenbeleid. Mijn haag ging potvrij de winter in voor een frisse start in 2018. En dat is te zien, maar het gaat niet zomaar.

Timing is heel belangrijk, want als je de mot zijn gang laat gaan dan gaan de poppen vanzelf aan het dansen!

Voor de mensen die het allemaal gedoe vinden, bedenk wel: spuiten richt meer schade aan dan je lief is. En wordt er bij ons in de buurt veel gespoten? Nou, bij de twee tuincentra in ons dorp was geen Decis meer te koop afgelopen week. Platspuiten lijkt voor een ieder met een kort blikveld en/of weinig tijd een logische gedachte. Een iets meer biologische gedachte is spuiten met een oplossing van Pyrethrine, een van de bekendste plantaardige insecticiden. Het is voor mens en zoogdier weinig giftig, evenals het voor vogels ongevaarlijk is, en het wordt nog eens snel en volledig afgebroken. Wat wil je nog meer? Ja, maar als insecticide is dit spul toch volstrekt niet selectief. Naast de in de tuin meestal ongewenste plantenetende insecten, worden ook hun belagers zoals vleeseters (bijvoorbeeld lieveheersbeestjes) erdoor vernietigd, evenals menige bij en vlinder. Beter is dan het spuiten met een middel van Bacillus thuringiensis.

Absoluut milieu / "collega"-insectenvriendelijk is de BUXATRAP. Dit jaar heb ik maar gelijk twee lokpotten aangeschaft, Buxatrap, om de mannetjes weg te vangen met behulp van feromonen. Minder kerels in de lucht verkleint de kans op nakomelingen. Gelukkig vliegen de vrouwtjes net zo hard mee naar binnen in de pot. Alleen heb ik de potten NIET in de buurt van de buxushaag geplaatst zoals wordt geadviseerd, maar er juist een meter of vier vanaf. Er komen namelijk zo veel mannetjes op af (zie filmpje drie) dat de eventuele vrouwtjes die rond de heg hangen zo geen kerel kunnen ontmoeten. Geen blind dates meer bij de heg! Zo gezegd zo gedaan. Gemiddeld zo’n 25-30 motten per nacht. Alles bij elkaar in veertien dagen tijd rond de 350. Daar zit natuurlijk wel een dilemma. Want waar ben ik mee bezig?? Ook al heb ik – gifvrij – maar één spinsel uit de heg hoeven halen, wat niet verkeerd is. 

En natuurlijk vergeet ik niet straks in oktober alle stiekeme poppen van de overwinteraars zien op te sporen, en opruimen. Dan hebben we volgend jaar net zo’n goede start als dit jaar.

Een paar filmpjes uit de knollentuin:

Het lot van de mot : https://youtu.be/wf5iIo4VcTY

De mot in de pot: https://youtu.be/J8fZ5lJ1WNw

Motten in volle vlucht rond de Cederboom: https://www.youtube.com/watch?v=LId7Rzt9-Rc

https://www.bayergarden.nl/Products/b/Buxatrap

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)