Groei&Bloei Het plezier van een vijver - Blik op de Tuin (892)

Het plezier van een vijver - blik op de tuin (892)

Het plezier van een vijver - Blik op de Tuin (892)

Water in de tuin is belangrijk. Een vogeldrinkbak is al prima, maar een vijver is een feestje voor alles en iedereen!

Een vijver in de tuin kan, volgens vijverspecialist en veldbioloog Leo Brand, veel plezier opleveren. Dat Leo’s kennis over vijvers groot is, is onder andere te danken aan zijn studie hydrobiologie (het bestuderen van waterorganismen) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Leo, die te gast was bij Groei & Bloei Westland, maakte één ding wel direct duidelijk: hoe klein of groot een vijver ook is, geregeld onderhoud is noodzakelijk. In bijna elke tuin is er, aldus Leo, wel plaats voor een vijver, mits hij maar op het zuidoosten ligt; op het zuidwesten krijgt een vijver namelijk te veel zon. Bij de aanleg van een vijver is het gebruik van goede folie een must, ga uit van minstens een meter meer dan de totale vijvermaat. Rubberfolie verdient de voorkeur en dan zo dik mogelijk, minimaal 0,7 – 0,8 mm, maar liever dikker. Een goede folie beschermt namelijk beter tegen allerlei invloeden van buitenaf, zoals penwortels. Gebruik verder een onderfolie, zoals molton of antiworteldoek onder de vijverfolie. Graaf een vijver altijd vanuit het midden en maak gebruik van planten in manden, omdat je die eenvoudig kunt lichten. Als je verschillende grondsoorten per mand gebruikt, kun je ook allerlei planten toepassen, zoals veenpluis in veengrond en zwanenbloem in klei. Vijverranden kunt u op verschillende manieren afwerken, zowel strak als natuurlijk. Kiest u voor een natuurlijke vijverrand dan zullen de dieren in en om de vijver u dankbaar zijn. U kunt dan tevens mooie oeverplanten planten. Vooraf een beplantingsplan maken van planten in en om de vijver is, aldus Leo, aan te bevelen (http://www.bart-laurens.nl/leo-brand/).

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK