Groei&Bloei Het was wit en koud…........

Het was wit en koud…........

Het was wit en koud…........

De vorst had ons land in zijn greep met veel sneeuw en ijs....nu op naar de lente:)

Terwijl ik dit schrijf, prikt een vriendelijk zonnetje door de wolken en met een plof valt de eerste aangevroren sneeuw van mijn dak. De wereld is wit en in mijn tuin zijn bizarre vormen ontstaan door opgehoopte sneeuw. In deze omstandigheden ben ik wel blij met de sneeuw, want hoewel een groot aantal van mijn planten in mijn tuin winterhard zijn, hoop ik toch dat ze deze bijzondere koudegolf van Koning Winter weten te pareren. Vooral poedersneeuw heeft een uitstekende isolerende werking door de hoge concentratie lucht. Sneeuw die echter telkens ontdooit en weer opvriest heeft juist een tegengestelde werking Dan bestaat er door een verminderde luchtdoorlatendheid  kans op verstikking of lijden planten door lichtgebrek. Raadzaam is het dan toch om voorzichtig de sneeuw van vooral gevoelige planten te verwijderen. Een andere tip is om bij het kiezen van planten ook te kijken naar hun vorstbestendigheid. Bent u toch gecharmeerd van een minder winterharde plant, zet hem dan in ieder geval op een luwe plek, die goed gedraineerd is en het liefst tegen een warme muur op het zuiden.

Planten die vorstgevoelig zijn, kunt u bij een aangekondigde koude periode natuurlijk ook vooraf beschermen. Doet u dat dan wel als de plant droog is, anders ontstaat er rotting. Gebruik verder lucht- en lichtdoorlatend materiaal, anders bent u straks nog verder van huis. Ook struiken en bomen kunnen last hebben van een zwaar sneeuwdek. Tik de sneeuw daarom voorzichtig met een bezemsteel van de planten, zodat ze door het gewicht niet doorbuigen. Een ding is zeker: ik ben een lentekind!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK