Groei&Bloei Hommel(e)s…

Hommel(e)s…

Hommel(e)s…

… in de knollentuin

https://teams.microsoft.com/dl/launcher/launcher.html?url=%2F_%23%2Fl%2Fmeetup-join%2F19%3AkQOjo25oolnB0zxcm-kVHg4rkLZcozYIva7rYLV20s81%40thread.tacv2%2F1621343126407%3Fcontext%3D%257b%2522Tid%2522%253a%2522d72758a0-a446-4e0f-a0aa-4bf95a4a10e7%2522%252c%2522Oid%2522%253a%2522fdce4f9b-a702-4b9a-a8e1-225a3e7117b9%2522%257d%26anon%3Dtrue&type=meetup-join&deeplinkId=3d826568-ade4-4ad1-aafc-4046aa2238fc&directDl=true&msLaunch=true&enableMobilePage=true&suppressPrompt=true

 

 

 

 

Afgelopen weekend en begin van de week was het de hoogste (knipoog) tijd om de laatste nestkastjes schoon te maken. Deze kastjes zijn ‘tig jaar geleden opgehangen en zoals alles hier in de tuin en overal groeien de bomen maar door en is vier meter boven NAP geen uitzondering, vandaar ook de knipoog. De kleine keukentrap? Nou dat gaat hem niet worden, maar wel een driedelige ladder. Nu is één van de Atlasceders begroeid met een Rosa ‘Kew Rambler’ die beschikt over een waar wapenarsenaal aan stevige takken met heftige doorns, kortom het werd een waar gevecht met deze ruziezoekster, Rosa, maar gelukkig heb ik haar bloemenpracht van juni in mijn geheugen staan en tja, daar doe ik het dan voor (de bloemenfoto’s zijn van 2020.)

Even ging het bijna mis toen ik onder aan de ladder in het gat trapte waar ik de pot met cyclamen uit zijn winterberging haalde vorige week. Gelukkig niets verzwikt, maar erg handig was het niet. In de diepste schaduw van de Atlasceders en hulst groeien cyclamen waarvan het blad meer dan handgroot kan worden. In de halfschaduw doen ze het nog super en al sinds december. Verder gespot een dubbele kerstroos ruim boven de datum, de laatste leverbloempjes, een late(?) bloem in de Camelia en de start van het geurspektakel van de sterk naar honing ruikende Mahonia’s.

Een hommel landde in ons halletje voor de titel van dit log en schuilde er voor de wind en de koude.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (6)

Antje Bömer

Antje Bömer

Dag Paul, prachtige foto’s !

Ik vroeg me af waarom je betongaas hebt gelegd op de plek waar de cyclamen komen.


groetjes Antje

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
Ik heb (helaas wat) laat dit geplastificeerde over de grond gelegd, omdat voor mijn gevoel alle buurtkatten dat stukje prima losgewerkte en humeuze grond gebruiken om daar hun behoefte te doen en werkelijk alle zaailingen van hun plek krabben. Vind het leuk om zo’n vorm van weekverslagje te doen. Bedankt en hartelijke groet Paul.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Beetje late reactie, maar had problemen om logjes te lezen en te reageren, via Mariette weer opgelost!
Helemaal met je eens: ontzettend leuk een tuinweek verslag te schrijven, waarbij de foto’s op hun manier bijdragen aan het verhaal, een mooie en bovendien super handige manier van opslaan van tuinwerkzaamheden.
Je rozen inderdaad een hele gevaarlijke onderneming, en wie een kuil graaft voor een ander….... Tuinbestek????  Prachtige camelia en hopelijk veel zon op de Mahonia zodat je van z’n heerlijke geur kunt genieten.
Bedoelde dat het heel handig is je mooiste planten te stekken om reserve plant achter de hand te hebben. De papierstruik was vorige week prominent in beeld in uitzending Binnenstebuiten bij palmen kweker uit (de provincie) Utrecht, net als sneeuwklokjes!! voor oppotten van zijn diverse soorten sneeuwklokjes had hij een handige tip: plant ze in ring (drainagepijp) waarop je hun naam schrijft!! De combinatie palmen en sneeuwklokjes herinnerde mij eraan dat ik deze man ooit op sneeuwklokjesfestival heb ontmoet, zelfs een lezing van hem bijgewoond, waar….... dat moet ik effe naar graven in archief.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Mijn tuinbestek, gebruikt voor het open- en leeg maken van het hoogste mezenkastje, ik heb er ook op 2m hoogte hoor. Bewust bij het blad neergelegd voor het idee van de grootte in de schaduw. Die Kew Rambler is echt een bitch. Ik kijk weinig tv, maar in het voorbijgaan de papierstruik langskomen op de buis. Heel leuk. De pvc tip heb ik gemist, maar het idee is leuk. Ben benieuwd of je naam nog kunt vinden. Groetjes, Paul.

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Dag Paul,
ik heb ooit eens een witte rambler roos gehad in een oude pruimeboom. De buurman dacht dat deze 2 keer bloeide omdat de bloemen op die van de pruim leken en de hele boom bedekte. Maar ze groeien inderdaad soms zo krachtig dat je er letterlijk een gevecht met ze hebt om ze in toom te houden.
Nestkastjes schoonmaken, tja het schijnt zo te horen. Vreemd genoeg geven onze koolmezen de voorkeur aan de oude, meest vieze en gammele nestkast ipv de nieuwe en schone.
Harry

Reageren op

Paul

Paul

Dag Harry,
Er is blijkbaar iets met witte ramblers, buurmannen en pruimenbomen. Onze buurman heeft pruimenbomen en wij hadden een witte rambler (Sanders White). Hij bloeide overmatig fraai, heel vol en heel wit, maar na de bloei vormde dat een bijna sneeuwtapijt ook bij de buurman van de pruimenbomen. Dat stond een goede relatie in de weg. En zo verdween Sanders White van het toneel. Over de Kew Rambler heb ik hem nog niet gehoord.
Dit jaar heb ik de hoge kastjes voor het eerst sinds jaren weer gedaan, gewoon omdat ik er niet altijd aan toekom. De enige kast die ik nooit schoonmaak is de bosuikast. Die wordt door pimpelmezen bewoond, maar eer dat die vol is….
Groet, Paul.

Reageren op