Groei&Bloei In The air

In the air

In The air

Tromgeroffel… Dan denk ik aan Phill Collins/ In The Air (tonight). Afijn, de Allium/trommelstokjes staan in volle bloei en zoeken de lucht op om boven het vedergras (Stipa) uit te komen. Tesamen met Agastache Black Adder die telkens aangevuld moet worden.

Stipa combineerde ik eerder met Verbena Bonariensis. Later met Verbena Hastata, maar beiden vond ik te groot. In tuinboeken lijkt het allemaal mooi, maar als Stipa op gang komt dan kan het de hogere planten in de beginnende groei onderdrukken. En hoewel Stipa flink uitzaait, kan het ook zomaar verdwijnen, vooral na afknippen (of door engerlingen). M.a.w. de combinatie is lastig om in stand te houden.

Momenteel hebben we  een ware molleninvasie. Ze mogen hun gang gaan omdat ze ook engerlingen lusten. In het gras is het minder leuk want dan krijg je zo’n knollenveld. Ik trap de molshopen niet plat, maar spuit het zand met een flinke (water)straal terug in het gat. Zo spaar je het gras.

De Echinea’s komen ook uit de knop. De mooiste vind ik de Green Jewell. Met name de rode/roze zaaien zich enigszins uit. Een oranje/groene met lepeltjesblad (green envy) moet nog uitkomen. Later wat meer foto’s van deze zonaanbidders.

Het perkje Rosa de fairy bloeit uitbundig, zodanig dat het uit elkaar valt. We hebben er ook 3 op stam, die aardig combineren met de Astilbe Fanal.

Het  Zeeuws knoopje, de Meisjesogen en de Scabiosa Artropurpurea zijn plantjes die je zomaar kwijt kunt raken. En dat dacht ik ook van het Juffertje in het groen, maar deze heeft zich weer uitgezaaid en komt zelfs tussen de houtsnippers terug.

Met de beukenhaag knippen en het bladblazen kwam er plotseling een salamander tevoorschijn. Hij heeft de tornado overleefd maar zag er wel wat verdwaasd uit.
Vlinders zien we steeds minder. Hier zit een dagpauwoog op de Veronica Spicata. Vorig jaar hadden we een koninginnenpage op een spoorbloem.

De Dierama (onlangs getoond in Gardeners World) was flink ingevroren en hoewel niet zo groot als vorig jaar staat ie weer te pronken. Hij krijgt in de herfst ronde zaadjes die je gemakkelijk kunt verzamelen. 6 weken terug heb ik er een  aantal op een kweekplaat gezaaid. Ik had het bijna opgegeven maar warempel, ze komen uit! Een uitgezaaid sprietje staat er elders in de tuin. Het lijkt erg op gras, dus als je het niet afbakent dan schoffel je het zo weg.

Omdat ik een schaduwplek onder 4 platanen heb, wil ik daar ook wat bloeiends hebben. Toch maar eens gekozen voor begonia’s. Ik vind het wat ouderwetse planten, maar bloeien doen ze wel.

De Fuchsia Magellanica gracillis hangt er ook weer gracieus bij. Eentje die winterhard is. De Hydrangea macrophylla Annabelle heeft een steuntje nodig. Ze hebben het altijd moeilijk omdat de grote eik een heleboel water weghaalt. Dezelfde staan ergens aan de zuidkant en worden dan veel groter.

De Crocosmina emberglow heeft vanwege zijn fel oranje kleur een plekje “achteraf” gekregen omdat hij door zijn kleur moeilijk combineert.  Ook van deze plant dacht ik dat hij niet wintervast was, maar hij doet het prima en is een leuke plant op de vaas.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Al moet je er wat moeite voor doen, dan krijgt je ook wat, je Phill border een plaatje!! Ook fraai het plaatje van molshopen bestrijding!!! Echinacea blijft niet op de klei, jammer!! Juffertjes zaaien, ‘t is me wat, kom ik op terug. Volgens tuinbuurman hier al veel vlinders gezien, nog niet de koninginnenpage. Gisteren weer genoten van Carol in GW.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK