Groei&Bloei JAPANSE DUIZENDKNOOP EXIT

Japanse duizendknoop exit

JAPANSE DUIZENDKNOOP EXIT

Eind augustus deed ik in een log gewag van de verwijdering van Japanse duizendknoop uit Eindelooshaof. Half november was dit karwei met inzet van aspergemes, geduld, doorzettingsvermogen en de nodige inspanning geklaard. Het advies van het hoofd groenvoorziening van Tinekes gemeente, de neutronenbom, heb ik niet opgevolgd i.v.m. eventuele nadelige bijwerkingen. Tot een diepte van 30 tot 50 cm is het wortelnetwerk verwijderd. De oogst hiervan krijgt nu in een hoek achter in de tuin onder gecontroleerde omstandigheden de gelegenheid te transformeren tot compostmateriaal.

De duizendknoop woekerde in een hoop puin van oude bakstenen. Om de wortels te kunnen bereiken werd het puin verwijderd en gebruikt om ter plekke een stapelmuurtje te bouwen voor een verhoogd bed. Gisteren werd dit karwei afgerond.

Op de plaats waar eerst de J. duizendknoop heerste kan in de toekomst iets aantrekkelijkers groeien en geoogst worden. Dat zal hartelijk smaken.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (4)

Antje's Tuin

Antje

Dag Wiel,

Dat was een stevige klus, maar hij is geklaard! Leuk die stapelmuurtjes.
Kun je de komende maanden vast bedenken wat je er nu in gaat zetten.


groetjes Antje

Reageren op

Marijke van Alphen

Marijke van Alphen

Ik ben met dezelfde klus bezig, maar heb een andere aanpak.
Alle worteldelen, ook de kleinste in zakken in de zwarte kliko.
Niets composteren, want voordat het composteert is het al vele malen uitgelopen en heeft het veel nieuwe planten geproduceerd.
Puin uit de grond, zodat eventuele uitlopers van over het hoofd geziene worteldeeltjes diep uitgegraven kunnen worden.
Bij ons groeide de plant 70 cm diep onder een muur met de buren door en veel worteluiteinden hadden ook die diepte.
Ik ben zeer benieuwd naar wat we volgend jaar te zien krijgen, zowel bij mij als bij jou!
Ik volg de resultaten!

Reageren op

Betsy Moonen

Betsy Moonen

Weer veel veranderd . Ik kom binnenkort weer kijken

Reageren op

Leendert Kamerling

Leendert Kamerling

Bij mij op de tuin staat er al 7 jaar een pracht exemplaar van de Japanse Duizendknoop. Een schitterende plant wat groeistijl en bloeiwijze betreft.  Een uitstekende schutplant voor vogels en dieren en een bijzonder goede drachtplant voor insecten biken en vlinders.  Onbegrijpelijk dat deze plant even als de Berenklauw tot ongewenste horror planten worden bestempeld. Met een klein beetje onderhoud hou je deze planten gewoon netjes op zijn plaats. Dat doen we wel metbplanten die kleiner van omvang zijn maar kennelijk zijn we angstig voor verhalen die door achterstallig onderhoud tot execcen hebben geleid. Maar dit geldt in dezelfde mate voor b.v. riet, braam, gulden roede, brandnetel en ga zo maar door.  Door bezuinigingen op groenvoorziening bij wegbeheerders, waterschappen en gemeenten hebben deze planten, die een meerwaarde aan biodiversiteit leveren, een slechte naam gekregen en moeten zelfs bestreden worden. Dit kan nóóit de bedoeling zijn van echte tuin en natuur liefhebbers.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK