Groei&Bloei Kerk in de tuin -  no. 815 week 37 2017

Kerk in de tuin -  no. 815 week 37 2017

Kerk in de tuin -  no. 815 week 37 2017

Heel leuk is het om in eigen land of buitenland een botanische tuin te bezoeken. Die van Kerkrade was de volgende op mijn lijstje:

Iedere botanische tuin heeft zijn eigen ontstaansgeschiedenis. Bijzonder is die van de botanische tuin in Kerkrade. Deze tuin is in 1938  in opdracht van de Staatsmijnen opgericht, ‘ter lering en vermaak’ van de mijnwerkersfamilies. De omgeving van Kerkrade was immers een van die gebieden waar in Zuid-Limburg steenkoolwinning plaatsvond. De bedoeling was om mijnwerkers voorlichting te geven over bloemen en planten en vooral over de Zuid-Limburgse flora. De tuin is gelegen naast de R.K. kerk en is naar een ontwerp van de Limburgse tuinarchitect John Bergmans. Bergmans tekende een ontwerp in de Engelse landschapstijl met een vijver als middelpunt en een arboretum. Vanaf 2014 – 2016 is de tuin grondig gerenoveerd. Sinds 2000 heeft de tuin zelfs de status van Rijksmonument gekregen vanwege haar cultuurhistorische achtergrond en als herinnering aan de sociaaleconomische ontwikkelingen in Zuid-Limburg. Oude zichtlijnen zijn tijdens de renovatie hersteld en er zijn een dertigtal kleine thematuinen aangelegd,  waaronder een pastorietuin en een spectaculaire kathedralentuin; een enorme door haagbeuk gevormde groene constructie. Veel van de planten in deze botanische tuin zijn bijzonder en op een subtiele wijze gecombineerd. In de Coniferenlaan staan bijna 250 cultivars van coniferen en in de tuin groeien veel inheemse Limburgse planten, zoals het zeldzame Galium sylvaticum, een zusje van lievevrouwebedstro. Een van de kroonjuwelen is de even zeldzame Hebei-iep, Ulmus lamellosa, die in Europa slechts op zes andere plaatsen voorkomt! Aan de oever van de grote vijver groeien insectenetende moerasplanten. Het is een heerlijke plek met een serene sfeer, waar alleen het gezang van vogels de rust verstoord: www.botatuin.nl. Een bezoek waard!

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK