Groei&Bloei Kweeappels of kweeperen? - Blik op de Tuin no.  878

Kweeappels of kweeperen? - blik op de tuin no.  878

Kweeappels of kweeperen? - Blik op de Tuin no.  878

Soms brengen namen je in verwarring en dan is het goed om een en ander te ontwarren.....

Meterslange hagen op poten begrenzen het perceel met het gebouw, waarin ik in Ouddorp een workshop had. De eigenaar had hier heel verrassend voor kweeperen in leivorm gekozen. Cydonia oblonga, kweepeer, is een fruitbomensoort uit de rozenfamilie en nauw verwant aan appel, peer en lijsterbes. Afhankelijk van het ras is de vrucht van deze Cydonia appel- of peervormig. Hier waren het appelvormige kweeën. Hoewel er vroeger bij iedere boerderij wel een kweepeer te vinden was, zijn deze vruchten bij veel mensen onbekend, laat staan dat ze weten hoe je ze kunt verwerken. Rauw zijn ze namelijk niet eetbaar. Toevallig had ik net voor de workshop een paar kilo appelvormige kweeperen uit de historische tuin van het Westlands Museum gekregen. De gulle gever wist echter niet, dat er behalve appelvormige ook peervormige exemplaren zijn��. Samen met een mand peervormige kweeperen (ook uit de tuin in Ouddorp) heb ik er met de sappan van mijn broer kweeënsap van gebrouwen; een uitstekende basis voor een heerlijke heldere roze jam of gelei. Kijkt u voor een goed recept eens op het internet.  De vruchten bevatten veel heilzame stoffen, waaronder een grote hoeveelheid pectine en vitamine C. Ze schijnen goed voor maag en darmen te zijn. Kweeperen zijn in ons land meestal eind september/begin oktober rijp en, op tijd geplukt, nog een poosje te bewaren. Om het nog ingewikkelder te maken er bestaan ook echte kweeappels, namelijk van Chaenomeles japonica, ook een lid van de rozenfamilie. Van de appeltjes van deze Japanse sierkwee of dwergkwee kun je ook prima jam en dergelijke maken.

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK