Groei&Bloei Late oogst

Late oogst

Late oogst

In mei kon ik de beschikking krijgen over een frees om de berm te bewerken voor eenjarigen. En hoewel veel te laat gezaaid, komt nu de oogst dan eindelijk een beetje op. Op afstand niet direct een blikvanger, maar bij nader inzien zitten er veel lieflijke kleine bloempjes bij. Van de eenjarigen uit het tuincentrum valt het allemaal een beetje tegen doordat de zon het een beetje laat afweten. Maar er is genoeg kleur in de tuin.

De eerste 13 foto's zijn van eenjarigen uit een pakketje weidemengsel van de Cruydhoek. soorten die ik ken zijn oa slaapmutsje, zomerazalea, zinnia, kokarde, vlas, meerkleurig korenbloem en rode klaver. Van de 2e ingezaaide berm (niet op foto) staat eigenlijk alleen bijenvoer en papaver. Vreemd.

Van de tuincentrum eenjarigen doet de kaapse primula in de kruiwagen matig. Om maar niet te spreken over de dolcis lablab (een enkele bloem) en suzanne met de mooie ogen (geen oog te zien dus ook maar geen foto). 

Sommige eenjarigen van vorig jaar hebben zich weer spontaan uitgezaaid zoals de fijne blauwe halsbloem en de blauwe donsbloem (agaratum). Eerder heb ik al de blue bedder en juffertje in het groen laten zien. Ook staande lobelia zaait zich spontaan uit.

De astilbe japonica is geliefd bij de kikkers. Omdat deze bij de vijver staat, laag blijft en veel  insecten trekt, zie je regelmatig de kikkers naar de insecten springen.

De donkere dahlia is de soort la recoleta of karma chocolat. Heb ze allebei, maar ze lijken erg op elkaar. 
De clematis the president is een mooie grootbloemige clematis, waar jammergenoeg niet zoveel bloemen van zijn. Ook is ie gevoelig voor schimmelziekte, maar dit jaar gaat het goed.

De lila-achtige hebe heb ik in een pot staan en begint nu pas een beetje te bloeien.

Achter de roze/gele zonnehoed staat volgens mij een fijne zachtgele solidago lutea. Daarachter staat de blauwe aster prof. Anton Knippenberg.

De gele ligularia komt ook uit de knop en matcht mooi met de rode bessen van de hertshooi. Ze hebben vanwege het grote blad baat bij vochtige grond. Dat is ook het geval voor de rode persicaria amplex. Voorgaande jaren werden ze niet hoger dan 70 cm. Nu torenen ze boven de 1.50 meter hoge heg uit.

De pluimhortensia's langs het hek krijgen body. In de beginfase vind ik de geelwitte tint mooier dan het witte als ze vol in de bloei staan. Ook mooi geelwit is de  monnikskap lamarcki.

Toevallig gespot vanwege het geluid: 3 jonge kwetterende winterkoninkjes op een tak, die groter/dikker zijn dan moeders.

En last but nog least, things to do for the weekend: verwijderen van tenminste 8 kruiwagens hoornblad uit de vijver (Antje nog wat nodig?) En het maken van een muurtje uit 400 tufstenen (op de kop getikt via marktplaats). Maar dat wordt een winterprojectje.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (3)

Antje Bömer

Antje Bömer

Lief dat je aan me denkt Harry, maar voorlopig doe ik zelf niets in de vijver de vijverspecialist is nu aan zet!
Wat een verscheidenheid aan bloemen heb jij prachtig. Zo ben ik jaren geleden ook begonnen: alles wat ik mooi vond kocht ik…. Maar ik was de meeste aankopen het volgende jaar alweer kwijt. Ik heb door schade en schande geleerd dat in een bostuin niet alles kan planten. Wat het goed doet moedig ik aan zich te vermeerderen en ik heb daar vrede mee.

groetjes Antje

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Wat weer een prachtige toer door je tuin!!
Leerde van tuinbuurman met werkelijk SCHITTEREND WILDE BLOEMENMENGSEL in zijn tuin, dat hij de zaden licht in harkte en daarna zo’n twee weken afdekte met doek.
Zo schattig en goed gevangen de kleine koninkjes!! Wat doe je met zo’n grote hoeveelheid hoornblad???
Tufsteen muurtje????
Fijn weekend en (al) fijne vakantie op Wieringen.

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi Veris, dat hoornblad zou op de composthoop kunnen, maar die is al vol en ik heb tevens veel stalmest. Ik heb bijna wekelijks een aanhanger met 2 kuub groenafval vooral van tuintjes elders. Dat gaat naar een groenafvalverwerker.

Het tufsteenmuurtje komt ipv een haag vibernum die dood is.  De muur wordt plm. 1.80 mtr hoog, 10 mtr aflopend lang om een pruimenboom en daarmee wil een een schaduw/vochtig klimaat creëren voor schaduwplanten (vooral varens en hosta’s) en beestjes die het fijn vinden in de luwte te leven, vlak bij de vijver.

Antje: Ik trap ook in de valkuil teveel verschillende planten te willen hebben, terwijl vaak een grotere groep met een goede combinatie veel mooier is.  Bij het aanleggen van een nieuwe border is dat makkelijker. Na verloop van tijd merk je pas wat er goed groeit. Met de klimaatwisseling en vraat blijft het een uitdaging om uitvallers te vernieuwen. En vernieuwen is niet altijd gemakkelijk, want dat vraagt soms om durf, kennis, investering of een grotere fysieke inspanning.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK