Groei&Bloei Macht of kracht van de plant

Macht of kracht van de plant

Macht of kracht van de plant

In haar laatste logje vertelde Anneke Duyvesteijn over Chris van der Wurff en benadrukte zijn woorden dat: planten wél zonder mensen, maar mensen niet zonder planten kunnen.

Daarmee maaide zij het gras voor mijn voeten weg, had die boodschap voor logje van het einde van het jaar willen bewaren. Maar leerde: herhaling van woorden kan ook goed zijn.

Zag deze woorden in prachtige opnamen gemaakt voor Omroep Gelderland: Paradijs binnen handbereik, een documentaire over Piet Oudolf, met prachtige muziek en teksten van: Barbara den Uyl, Peter Brugman, Otto Horsch, Jac Vleeshouwers, Jan Ketelaars, Eric Vloeimans en Leen van den Berg, nog te zien op de NPO site en You Tube.

Een van de mooie teksten was:

Voor de mens staat de plant onderaan de ladder.

Mens

Dier

Plant

Maar eigenlijk zijn planten machtiger. Planten kunnen leven zonder mensen, maar mensen niet zonder planten.

Brendan Lehane

Brendan Lehane schreef in 1977 boek: The Power of plants.

In de documentaire werd power vertaald door macht. Bij vertalingen staat naast macht ook kracht………

Vond van Chris van der Wurff een interessant interview op site van Vereniging van dendrologie: Chris van der Wurff vol enthousiasme terug naar de oorsprong…..

Daarin verteld hij dat hij na tocht door natuur om aan mensen te laten zien waar hij mee bezig is (bomen kweken) wat zij de leukste plant vonden….,,Dat leuke plantje in het riet bij de waterkant” (haagwinde (pispotje) was het antwoord.

Deed mij denken aan bezoek aan de Dierentuin in Emmen, waarna wij onze zoon vroegen wat hij het leukst vond aan de dag. Antwoord: ‘’De trein” (gezien voor bezoek aan park).

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Paul

Paul

Hoi Veris,
Een beetje herhaling kan geen kwaad; de boodschap wordt er niet minder om. De door jou genoemde haagwinde - als leukste plant - is heel treffend. We kijken allemaal - hoop ik - met enige trots naar wat we doen in de tuin, maar door de bril van een ander valt soms een heel onverwacht licht. Haagwinde, waarom ook niet. Het paradijs van Piet is geweldig, hebben we hier niet de ruimte voor, maar op jouw volkstuin heb je het toch aardig voor elkaar. Fijn weekend.

Reageren op

Antje's Tuin

Antje

Dag Veris,

Een filosofisch stukje, daar hou ik wel van.
Een ieder heeft zijn eigen waarheid als je om een mening vraagt.
Dat maakt het ook zo boeiend voor mij.

Planten kunnen leven zonder mensen, maar mensen niet zonder planten.
Dat is nog eens een doordenker!

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK