Groei&Bloei MALUS

Malus

MALUS

Malus of in gewoon Nederlands appel. Een woord met een ruime betekenis want er zijn zoveel soorten van deze gezonde en sierlijke vrucht dat een toegevoegde aanduiding pas uitsluitsel kan geven over de bedoelde. Eindelooshaof herbergt nog een tiental hoogstam- en twee laagstam appelbomen. De hoogstammers hebben al een respectabele leeftijd en zoals in vroegere logs al beschreven is hebben de meeste de tand des tijds of de snavel van de specht aan stam en takken ervaren.

Op een enkel exemplaar na hebben de appels zich van de takken losgemaakt. De merknaam van de afgebeelde is mij niet bekend. De smaak echter wel: heerlijk!

Eén appelboompje houdt de vruchten angstvallig en in grote aantallen vast tot in de winter. De Malus red sentinel, een sierappeltje. Te hopen is dat het merelbestand zo groot is dat de red sentinel na winterrijping door de vorst van de appeltjes beroofd wordt.

Als alles volgens plan verloopt herbergt Eindelooshaof volgend jaar nog een nieuwe hoogstam. De gemeente Maasgouw biedt voor belangstellende inwoners van Thorn namelijk een exemplaar aan van een oud ras: Reinette de Thorn oftewel Thoearder Reinette. Om dit ras in ere te herstellen plant de gemeente exemplaren en biedt ze deze aan voor particuliere tuinen.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Paul

Paul

Hoi Wiel,
Zo te zien kan jij wel wat verjonging van de hoogstam gebruiken.
Ben benieuwd hoe die Reinette het bij jullie gaat doen. Mooi plaatje sierappeltjes!
Groetjes

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK