Groei&Bloei HELP, MIJN BUXUS!

Help, mijn buxus!

HELP, MIJN BUXUS!

Matten met motten

Tijdens de Landelijke Tuinvlindertelling in het weekend van 4 tot 6 augustus zijn minder vlinders geteld dan in de voorgaande acht edities. Zowel het aantal vlinders per telling als het aantal soorten dat per tuin werd gezien was lager. Atalanta was weer nummer een, gevolgd door kleine vos en dagpauwoog. Het bont zandoogje deed het goed dit jaar. Evenals de Knollentuin. Terwijl menig volkstuinbezitter het Koolwitje zal verguizen, is voor velen het vrolijk gedartel van al dat gefladder een lust voor het oog. Zijn zij/wij soms vergeten dat al dat gefladder voorkomt uit een rups en dat die ook vreten moet?

Dit jaar wordt ons dorp getreiterd/geteisterd door de Buxusmot. Een pracht van een mot, vooral het vrouwtje dat zilverwit oplicht in het invallende duister. Het mannetje is het donkere bijna negatief van het vrouwtje. En weinig verrassend: de Buxusmot houdt van Buxus! Genadeloos worden de mooiste haagvormen en vormknipsels in gestaag tempo wijk voor wijk kaalgevreten. Ook de knollentuin is aan de beurt - rijk aan vlinders - zelfs mijn buxusstekken gaan niet vrijuit. De grote Buxus die ik al sinds jaar en dag als moederplant gebruik heeft menig rupsje gezoogd met het sap van haar bladeren.

Wat te doen? Rooien, afvoeren en overschakelen op een beukenhaag of Taxus? Professionele hulp inschakelen en dan? Of zelf aan de slag, maar hoe?

Timing is heel belangrijk, want als je de mot zijn gang laat gaan dan heb je de poppen aan het dansen!

Platspuiten lijkt een logische gedachte met een oplossing van Pyrethrine, een van de bekendste plantaardige insecticiden, bereid uit de bloemhoofdjes van Chrysanten. Het is voor mens en zoogdier weinig giftig, evenals het voor vogels ongevaarlijk is, en het wordt nog eens snel en volledig afgebroken. Wat wil je nog meer. Ja, maar als insecticide is dit spul toch volstrekt niet selectief. Naast de in de tuin meestal ongewenste plantenetende insecten, worden ook hun belagers zoals vleeseters (bijvoorbeeld lieveheersbeestjes) erdoor vernietigd, evenals menige bij en vlinder.

De biologische benadering dan maar? Ik ben naast mijn haagje gaan zitten, koffie erbij, mooi weer, vraatsporen opgezocht, rupsen gescoord. Vervolgens tweede kop erbij en de spinsels opgezocht met de soms net ingesponnen rupsen en poppen. Bij de derde kop werd ik echt hyper. De lichte poppen zijn de vrouwtjes, de donkere zijn de mannetjes. Alles bij elkaar een goede dertig stuks. Met als sluitstuk ’s avonds in het donker langs mijn haagje scharrelen gewapend met een in onbruik geraakte garnalenvisnetje van de jongens en een breedveld zaklamp. Twee dames en een heer te pakken. Een paar dagen en hernieuwde vraatsporen later zelfde regiem en ’s avonds zoveel mogelijk op internet gesnuffeld naar een biologische bestrijding, zoals ik ook ieder jaar de larven van de Lapsnuitkever trouw te lijf ga. Ik ben uitgekomen op Bacillus thuringiensis in verschillende handelsnamen verkrijgbaar. Ik gebruik XenTari, een Duits middel. Pakt alle (dat wel) rupsen aan, en is alleen werkzaam bij een temperatuur van 15°C of hoger. Dan zijn rupsen namelijk actief en eten zij veel en krijgen genoeg bacteriën binnen om het loodje te leggen. Helemaal af maakt de lokdoos (bijvoorbeeld Buxatrap) om mannetjes weg te vangen met behulp van feromonen. Minder kerels in de lucht verkleint de kans op nakomelingen. Zo gezegd zo gedaan.

En niet vergeten straks in oktober alle stiekeme poppen van de overwinteraars zien op te sporen, en opruimen. Dan beginnen we volgend jaar wel met een flink stuk minder.

Er is genoeg te vinden op internet. Kijk ook eens naar:

https://dcm-info.be/nl/pro/advies/1464/pak-rupsen-van-de-buxusmot-op-een-biologische-manier-snel-aan

http://www.bayergarden.nl/Products/b/Buxatrap

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (4)

antje.bomer@groenelaantje.nl

antje.bomer@groenelaantje.nl

dag Paul,

Dat is een flinke klus om al dat gespuis te lijf te gaan. Alle respect hoe je dit aanpakt.

groetjes Antje

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
Het is best een klus, maar mijn haagje is ook weer niet super groot. Deze week vooral ‘s avonds een paar keer erlangs gaan. Vanavond tot op heden vier dames en twee heren uit de lucht/buxus geplukt. In het weekend weer op rupsen/poppen jacht.
We zien wel. Het weer zit nu nog mee; ook voor de rupsen helaas.
Hartelijke groeten, Paul.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Hier geen last van buxusmot en als ie komt, door je zeer duidelijke plaatjes en praatje, een goed plan van aanpak, waarvoor dank!!!!
Heb niet mee gedaan aan vlindertelling, heb het idee dat ik meer vlinders zag dan vorig jaar, fotografeerde ook het bont zandoogje, dat ik denk ik nog niet eerder hier zag, eind augustus heel veel atalanta’s gezien, daarna heel veel koolwitjes, die nu wel allemaal weggespoeld zullen zijn, volgens collega’s op de volkstuin aantal keren volle regenmeters geleegd.
Groet

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Iedere avond loop ik er een keer of twee langs, als het niet giet of zo, en pluk er op zijn minst wel één van mijn haagje, Geen beginnen aan lijkt het, maar ik zie er nu toch minder dan eerst. Trouwens, sinds mijn buxusactie geen rups meer gezien. Misschien lezen die ook logjes 😊
Groetjes,
Paul.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK