Groei&Bloei Muizenissen

Muizenissen

Muizenissen

Muizenissen beteken zich zorgen maken om niets. Zou dat voor deze vleermuis van toepassing zijn? We hebben veel vleermuizen, maar die laten zich alleen rond schemertijd zien en komen normaliter niet overdag in ons prieeltje aanvliegen. Misschien werd deze gestoord van/door de zwaluwen in de kapschuur

Clematis Jackmani en Lady Di staan volop in de bloei. In dezelfde border staat het bloedgras met daarachter lavendel en klaver (Trifolium rubens). Ook staat daar de Diascia, een eenjarige die het zowel in de volle grond als in een pot goed doet.

De blauwe erigeron lijkt erg veel op een blauwe aster en/of anemoon. Ik heb 3 soorten, maar zijn verschillend in lengte en blad en een ervan zou best een ander soort kunnen zijn. De Erigeron alpine heb ik ooit van vakantie meegenomen uit Bretagne. Deze doet het goed tussen de rotssteentjes.

De Allium Hair is volgens mijn familie van het trommelstokje. Heel klein, maar uitvergroot ook heel mooi.

De Galega zie je volgens mijn niet zoveel. Hij kan bijna een struikvorm aannemen, maar dit jaar is het wat minder. Hij kleurt mooi met de blauwe geranium.

Grijskruid  komt veel voor een Nederland. Deze is een overblijfsel van een bloemenweide en nestelt zich tegen een mestbak. De paarden blijven ervan af. Een detailfoto laat een leuk bloempje zien. Hij zaait zich rijkelijk uit.

De Moerasanemoon / Houttuynia cordata heeft een leuk wit bloempje en de bladeren zien er bont/rood uit. Maar pas op want het is een woekeraar 1e klas, waarvan de wortels zich gedragen als dat van Zevenblad. Hij stinkt enorm als je de plant/wortels wegtrekt.

Muehlenbeckia combineert leuk met grootbladigen. Een staat er tussen Fatsia’s en een ander – de “zig/zag” staat voor een hosta. In de volle grond worden ze een stuk groter, maar ze zijn wat vorstgevoelig.

Oxalis is ook altijd leuk in een potje. Swinters kan hij binnen zijn blad (en soms bloem) blijven houden. Maar ik zet hem altijd donker weg. De bolletjes lopen vanzelf weer uit in het voorjaar. Overigens vind ik die met het purperrode blad mooier. Het Stergras wil ik nog een keer laten zien in de volle bloei. Probeer volgend jaar deze eens te vermeerderen.

Een bijzonder exemplaar is de Penstemon Dark tower. Deze kom je bijna nergens tegen. Hij heeft purpergroen blad en een mooi wit geaarde bloem.
De Stachys grandiflora: Als je inzoomt, dan zie je dat er een moord gepleegd wordt…

De gele Thalictrum Flavum is een van de grootste thalictrums. Gemiddeld is deze 1.80 meter, maar ik heb ze bij kwekerij Heutinck in Borculo gezien van 2,50 mtr!
Bij tuincentrum Groeiend Groen in Kilder zag ik van de week een mooie Cornus controversa in de tuin van de eigenaar. Een kornoelje die etagevormend omhoog groeit en grote schermen heeft en ongetwijfeld ook mooie vruchten heeft en een mooie najaarsverkleuring. Overigens is een van mijn favoriete struiken met grote schermbloemen de Duivelswandelstok (Aralia elata) Ik had deze stekelige struik in mijn oude tuin. De open structuur en parasolvorm maakt het tot een echte blikvanger. Ik heb nog nooit zoveel insecten op de grote witte schermbloemen gezien!

 

Verder nog enkele foto’s.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Antje Bömer

Antje Bömer

Hoi Harry,

Lijkt me een gekke gewaarwording : een vleermuis in je prieel.
Volgens mij zitten ze bij mij in de schoorsteen die niet meer gebruikt word.
Zie ze als het gaat schemeren regelmatig rondvliegen.

Mooi overzicht van je bloemen in je tuin!

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Wat weer een mooie staalkaart van je tuin!!!
Spot hier ook op een mooie avond vleermuizen, in de buurt schijnt een zeldzame soort te huizen, vond ooit rondom ons huis (heel lang terug) een drietal dode vleermuizen, waarschijnlijk slaapplaats geblokkeerd. Geprobeerd om dode vleermuis aan te bieden voor onderzoek maar kon toen niet de juiste weg vinden, heel spijtig.
De aster, erigeron maar ook kalimeris lijken erg op elkaar, de gele thalictrum stond hier in de schaduw en groeide scheef naar het licht. De duivelsewandelstok een AUralia.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK