Groei&Bloei Napolitaanse ui

Napolitaanse ui

Napolitaanse ui

een wereldwijde Italiaanse migrant

Alle uien zijn elegant, de ene nog meer dan de andere. Eerst Napels zien en dan de Napolitaanse ui (Allium neapolitanum) ruiken en zien bloeien. NIet eten want alle delen van deze plant zijn enigszins giftig. Licht geurend, wit bloeiend aan een lichtgebogen stengel van zo’n 30 cm van april tot mei. Zoals veel Italianen, is ook de Napolitaanse ui de wereld overgegaan. Je komt ze nu tegen van Pakistan tot en met Noord-Amerika en natuurlijk in de Lage Landen bij de Noordzee. Net als de Italiaanse ijsmakers, schoorsteenvegers en terrazzo-werkers. Tuinierders houden van deze ui: sierlijk en een sieraad. Ze zetten hem in de volle zon. Vroeg geplukt kan de bloem ook in de vaas, zodat je er ook in huis nog van kunt genieten. Foto 1: Napolitaanse ui in Bollentuin van Delftse Kindertuin De Boterbloem op 5 mei 2016 Foto 2: https://plants.ces.ncsu.edu/plants/all/allium-neapolitanum/

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl