Groei&Bloei Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’

Natuurlijk zaaien: aquilegia ‘nora barlow’

Natuurlijk zaaien: Aquilegia ‘Nora Barlow’

Leek of er dit voorjaar minder akeleien in de voortuin zouden staan, (een beetje eigen schuld, heb vorig jaar veel zaaddozen weggenomen), akelei kan en mocht zich altijd vrij uitzaaien in de tuin, met als resultaat een veelheid van variatie in kleuren en vormen van de akelei door de hele tuin. Hield de plekken met de meest fraaie exemplaren een beetje in de gaten met wieden, sommige beauty’s bleven, anderen raakten verloren en nieuwe mooitjes veroverden een plek.

Zaden van fraaie exemplaren, met zoveel verschillende varianten in de tuin, zijn niet kleur/soort vast, bijen zorgen door bestuiving voor een natuurlijke selectie, het blijft steeds een verrassing welke kleuren en bloemvormen er tevoorschijn komen. Stuurde alleen een beetje bij door de vormen die ik minder mooi vond (bijvoorbeeld: omhoog staande bloemen) niet te laten uitzaaien en een gedeelte van de zaaddozen weg te nemen.

Kocht ooit Aquilegia Nora Barlow zij bleef lang op haar plekje staan, keerde trouw jaren achtereen terug, tot ze daar leek verdwenen, vorig jaar was ze terug, ze had zelf een nieuwe plek uit gekozen, alleen de vorm week iets af.

Door drukte met zaaien even aan de aandacht ontsnapt……… maar de schade valt mee, iets minder akelei en mis een aantal beauty’s, maar……… weer helemaal in de picture met ontdekking van een als van ouds prachtige Nora en wel twee nieuwe kleurvarianten daarop, geweldig mooi!!!!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (4)

Therese Zwaard

Therese Zwaard

Ik zou het berichtje geschreven kunnen hebben, bij mij gaat het precies zo.
In mijn tuin zijn wel veel meer hommels dan bijen en die spelen een beetje vals bij de Nora Barlow: omdat de Nora’s te krap zijn voor de hommels bijten ze een gaatje in de sporen en dan omzeilen ze de meeldraden en wordt de bloem niet bestoven. Er zijn dus altijd veel meer “gewone” akeleien dan Nora’s in mijn tuin, maar die zijn er dan ook in alle kleurschakeringen. Maar ik heb ook af en toe een kleine menselijke Nora in mijn tuin en zij vindt alle akeleien mooi.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Therese, leuk je reactie!
Nou je het schrijft zag op de volkstuin ook een (hommel/bij) zo’n bijt poging ondernemen, let nooit zo op of het bij of hommel is, wat beter opletten dus, weet wel dat de poging niet een nora betrof, meer het duifjes type bloem, een van de vele varianten van de akelei,  is daar de naam flabellata van toepassing?? Of toch gewoon vulgaris, bij en hommel gooien het allemaal, soms heel mooi, door elkaar.
Geloof dat wij het helemaal eens zijn met de kleine Nora!

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Voor mij is Nora Barlow ook een van de fraaiste. Ze is wel een beetje wispelturig, want op de oorspronkelijke plek staat ze hier ook niet meer. Mooie foto’s.
Fijn weekend.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Voor mij is Nora Barlow meer apart/anders zou de Aquilegia chrysantha eerder fraai noemen, met haar zacht gele bloemen en lange sporen, deze zou ook voor interessante kleurvariaties in mijn tuin kunnen zorgen, maar zaaien is nog niet gelukt en ze wordt niet vaak aangeboden.
Lady Nora Barlow een vrouw met een verhaal.
Maar ken je ook Nora Fischer???  Nederlandse zangeres met prachtige stem.
Fijn weekend.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK