Groei&Bloei Oogst: basilicum, hazelnoot, tomaat

Oogst: basilicum, hazelnoot, tomaat

Oogst: basilicum, hazelnoot, tomaat

De potten basilicum waren na korte vakantie behoorlijk in bloei geschoten, jammer want na bloei loopt de smaak terug, daardoor niet weerhouden pesto gemaakt en de bloemen gedroogd.

Maakte drie verschillende pesto’s: een met een beetje basilicum en behoorlijk wat peterselie, oregano en amandelsnippers, twee met basisingrediënten, een met walnoot en een met hazelnoot. Het eerste recept, met minste basilicum het lekkerst. Zie: Wecken online.

Zag in een uitzending van Binnenstebuiten dat basilicumbloemen gedroogd gebruikt kunnen worden. Heb de bloemen een aantal uren in de oven op 30 graden laten liggen, ook even helemaal vergeten, dat ik ze weer vond waren ze behoorlijk gedroogd, beetje knisperig en met een VERRUKKELIJKE GEUR, blaadjes van steeltjes geritst, jongste bloemetjes duidelijk iets prettiger van structuur, nu nog leren waar de gedroogde basilicumbloemen het beste tot hun recht komen.

De hazelnoten oogst vangt aan met meest lege nootjes, deze vallen het eerst van de boom, waarschuwing om gras onder de boom goed kort te houden, maakte tot deze week bijna dagelijks zoekrondje.

De rode hazelaar is door de jaren heen uitgegroeid tot behoorlijke boom, ooit huisde er een boomhut in, storm waaide er een grote tak uit en moet eigenlijk vaker opschot vanuit wortels weghalen.

De kronkelhazelaar heeft de strijd van zijn onderstam verloren en de takken vanuit de onderstam hebben we al een paar keer weg gesnoeid, gaf dit jaar minimaal wat nootjes

Een derde hazelaar spontaan opgekomen geeft dit jaar naast hele kleine nootjes ook wat grotere noten.

En vorige week heel erg verrast door een geweldige oogst van een (vergeten) hazelaar aan de andere kant van het huis die wel heel erg uit zijn slof is geschoten, een Lange Spaanse???

Op fietstocht in de omgeving vonden we een supergrote hazelnotenboom met dito noten daaronder, alle hazelaars samen zorgden voor een geweldige oogst.

Vond heel veel informatie over de hazelnoot in document: De teelt van hazelnoten, bijvoorbeeld: welke noten er mogelijk in de tuin staan, hun kwaliteiten en het drogen van de noten. Bij de foto van de verschillende noten van links naar rechts: 1e noten onderstam kronkelhazelaar en straatkant, 2e noten van de Corylus avellana Maxima purpurea, 3e noten van vergeten struik, 4e noten gevonden onderweg.

Kocht in 2011/12 verzameling speciale/bijzondere tomaten, kweekte en oogstte ze, maar hield ook  zaden over. Zaaide dit voorjaar zaad van 2015 van deze oude tomatenrassen.

De tomaten die ik onder ‘’steigerafkapping’’ plaatste kwamen pas laat op gang, tomaten vragen voldoende warmte, zon, water en voeding, en dat was er niet altijd voldoende., naast de speciale/bijzondere tomaten staat Tigrette, (grote struiktomaat, met cherrytomaatjes) gekregen via zaadruil. Oogstte kleine tomaatjes voor de salade en grote voor soep.

De Outhouse cherry, erg lekkere kerstomaat, ook uit zaden van 2011 vind ik nog ieder jaar op de volkstuin, komt spontaan op, vaak wat laat, maar heb toch elk jaar wat tomaatjes kunnen oogsten en weer kunnen laten uitzaaien (past ie zich steeds beter aan???).

Vond alle namen van de speciale/bijzondere tomaten terug op site: Local Food Connect org.au, lijst van 19.000 tomatensoorten, behalve de Outhouse cherry?????

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (3)

Angela,s. Tuin

Angela,s. Tuin

Hoi Veris,

Om jaloers op te worden.
Ik geniet van jouw verhalen.
Angela

Reageren op

Eindelooshaof

Eindelooshaof

Hoi Veris, een rijke najaars-oogst. Na bewerking is er nog lang van te genieten.

Reageren op

Antje's Tuin

Antje

Wat een verhaal Veris!

Je zou zo met je kennis en kunnen geïnterviewd kunnen worden voor het programma Binnenstebuiten.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK