Groei&Bloei oproepje

Oproepje

insecten verdwijnen, wij als tuinliefhebbers kunnen er wat aan doen.........knuffelbijen ( metselbijen) Onderstaand artikel komt uit Groei& Bloei. Vorig jaar heb ik ze voor t eerst in de tuin gehad, het is ook leuk en leerzaam om ze te bekijken en t hele proces te volgen

Metselbijen zijn vriendelijke bijen die niet steken. Deze knappe bijen komen graag op de warme huid van je hand zitten als het op een zonnige ochtend in maart nog fris is. 

Nestkastje met metselbijen 

Het is tegenwoordig mogelijk om een nestkastje met metselbijen in de tuin te hebben. Metselbijen  leveren een waardevolle bijdrage aan de bestuiving van bloemen in de omgeving en het is leerzaam en leuk om de bijen gedurende hun leven te kunnen volgen. Bijenhotels zijn al langer te koop maar als u niet het geluk heeft om in een omgeving te wonen waar al veel metselbijen voorkomen, dan blijven deze bijenhotels vaak onbewoond. Het helpt om een populatie metselbijen aan te schaffen die u in combinatie met een nestkastje in de tuin kunt ophangen. Ze zijn via diverse websites te koop,  bijvoorbeeld via www.knuffelbijen.nl. De gebruiksaanwijzing is ongeveer als volgt: Je hangt het nestkastje in de tuin op en plakt daar een kokertje tegen aan waar de Knuffelbijen (metselbijen) in zitten. Als het in het voorjaar een tijdje lekker weer is, komen de bijen uit het kokertje en gaan ze in het nestkastje nestelen. Meestal is dat begin mei. Ze leven dan ongeveer zes weken. Nadat de volwassen bijen zijn gestorven duurt het tot september voordat de jonge bijen volwassen zijn en in de volgende lente komen de bijen weer uit.

Nestkastje met metselbijen is bij  www.knuffelbijen.nl te koop 

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Kees Rietveld

Kees Rietveld

Toen ik bij mijn tuinhuisje de luiken van de ramen verwijderde omdat ik ze wilde schilderen zaten daar de eieren van de metselbij achter. Op de foto hiervan is goed te zien wat er binnenin de gemetselde cocons zat. Na de foto het luik natuurlijk terug geplaatst. Ook heb ik kunnen zien dat de bijen nog dagenlang terugkwamen dus ik denk dat de jonge bijen gewoon in het voorjaar uit gaan komen. Graag laat ik de foto aan u zien en zal deze naar uw e-mailadres sturen.
Vriendelijke groeten, Kees Rietveld

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK