Groei&Bloei Oranje boven

Oranje boven

Oranje boven

In de nazomer zag ik bij de buren 2,5 mtr hoge oranje bloemen staan, qua vorm lijkend op een kruising tussen een kogeldistel en een phlomis. Het blijkt de Leonotis leonurus ofwel leeuwenoor te zijn. Een plant oorspronkelijk uit Zuid Afrika waar je high van kunt worden...Heb wat zaadkoppen gekregen, benieuwd of hij volgend jaar aanslaat.

De wilde kardinaalsmuts laat zich als een rood verkeerslicht tussen ander bermstruiken zien. Zomers zit ie meestal onder het spinsel van de stippelmot, dat is mogelijk een reden waarom je hem niet zoveel ziet in de tuinen. Het is ook een rare gedachte dat vroeger blad en bessen gebruikt werden voor hoofdluis. Bij het zien van dat spinsel alleen al krijg je jeuk! Opvallend is dat de struik zowel vierkante kurktakken  alswel ronde takken heeft. En dat de witte bloemen er tegelijkertijd zijn met de oranje/rode bessen. Konijnen, die wij genoeg hebben, schijnen gek te zijn op het hout. Dan is het  vreemd dat er hier überhaupt struiken in leven blijven.

Een van de meest vervelende karweitjes vind ik het snoeien van de dakplatanen. Ik ben allergisch voor het bladstof waarvan ik braakneigingen krijgt. Ik snoei deze vroeg, zodat het blad niet in de vijver valt. Dus heb een vochtige dag uitgezocht, gewapend met mondmasker, een scherpe snoeischaar, bril af en een fles water om mijn mond te spoelen ga ik de uitdaging aan. Bij het snoeien van beukenhagen en hedera komt kan dit bij warm weer ook voorkomen, maar in mindere mate. Nu zijn er meer mensen die hier last van hebben, maar je staat bij dit ongemak niet snel bij stil als je dergelijke stuiken/bomen aanplant.

De hortensia’s worden steeds roder en mooier…

Bij de mist hoort ook vaak het spinrag, mooie kiekjes over het weiland en sommige planten.
En weer veel wolkontwikkeling op onstuimige dagen.

De groene specht kijkt eens of ie een engerling te pakken krijgt, of toch maar een walnootje?

De aar van de Gunnera heb ik er maar afgehaald voor een bloemstukje, anders versnottert hij toch als het gaat vriezen. En de eerste grondvorst hebben we hier al gehad. Dus enige plantjes als naar binnen gehaald zoals de vetplanten, die zich rijkelijk vermeerderd hebben en de jonge eucomis. Het  olifantsoorblad is inmiddels bijna 80 cm groot en moet ook spoedig naar binnen. Omwille van de ruimte snoei ik hem tot kort op de wortel af.

Nog een late bloeier: de Eupatorium coestinum. Speciaal uitgezocht voor mijn geel/blauwe border. Vanuit de close-up lijkt het heel wat (daarom had ik hem ook gekocht) maar als geheel is het niet zo’n succes, want de bloem valt dan nauwelijks op. Dus eruit en volgend jaar weer wat anders. En zo blijven we bezig. Nu nog ff genieten van het zonnige najaarsweekend!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Antje Bömer

Antje Bömer

Dag Harry,

Allereerst bedankt voor je uitgebreide uitleg hoe ik de bouganville voor de winter moet behoeden. Heb besloten om hem in de hal te zetten voor de voordeur, die wordt nooit gebruikt en de trap naar de bovenverdieping ook niet.
Ik heb diverse kardinaalsmutsen in mijn tuin waarvan vele zaailingen die ik royaal uitdeel, maar geen last van spinsel gelukkig.
Wat een prachtige vogel : de groene specht, bijzonder dat je die hebt kunnen fotograferen want ze zijn erg schuw.

groetjes Antje

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Heel vervelend allergie, nooit gehoord over allergie door plataan (mooie boom/bast), moet zelf erg oppassen met duizendblad op zonnige dagen. Verder mooie rondgang door je herfstige tuin, toppers en floppers, Eupatorium coestinum ziet er inderdaad elegant ui, maar iel, jammer wanneer een bewust gekozen plant niet het gewenste effect heeft, is aster misschien de oplossing voor blauwe kleur effect later in seizoen. Door seizoenen heen bezoeken van tuinen en goed kijken op wandelingen in omgeving brengen soms ook mooie oplossingen. Hoor de groene specht hier heel vaak op de volkstuin, slechts een keer zag ik hem op een paar meter afstand, een heel verlegen vogel, maar weet van zijn aanwezigheid dichtbij/in mijn tuin. Met nog weer een goed weekend voor de boeg, heerlijk aan de slag in de tuin.

Reageren op