Groei&Bloei Overal ‘groene mannetjes’ - Blik op de Tuin 924/2019

Overal ‘groene mannetjes’ - blik op de tuin 924/2019

Overal ‘groene mannetjes’ - Blik op de Tuin 924/2019

Bladmaskers of groene mannetjes...hebt u ze wel eens gezien?

Op gebouwen en kerken, vooral in Engeland en Frankrijk, vindt u soms afbeeldingen van groene mannetjes. Dergelijke ornamenten, ook wel bladmaskers genoemd, zijn vaak voorstellingen van gezichten met takken en bladeren als baard- en hoofdhaar. De takken, soms uit gezichtsopeningen, dragen af en toe ook bloemen of fruit. De Kelten, Grieken en Romeinen kenden al dergelijke voorstellingen, maar eigenlijk komt de ‘Green man’, wereldwijd voor in allerlei culturen en periodes in de geschiedenis. De term ‘Green man’ is echter pas in 1939 geïntroduceerd door Lady Raglan, die over haar ontdekking van een groen mannetje een artikel schreef.

De oorsprong van de figuur is heidens en hij staat vaak symbool voor de relatie van de mens tot de natuur en als symbool van de cirkel van groei die elk voorjaar opnieuw start. Sommige onderzoekers stellen zelfs, dat de Groene Man de mannelijke tegenhanger, zoon of beschermer van Gaia, ook wel Moeder Aarde, is; een figuur die ook bijna in alle culturen voorkomt. Een meer christelijke interpretatie is, dat het groen uit de mond van de Groene Man, de levensbrengende adem van de Heilige Geest is.

Ook tegenwoordig inspireert de Groene Man nog menig kunstenaar. In de Engelse stad Birmingham staat de grootste ‘Green Man’ ter wereld, gemaakt door de Zambiaanse beeldhouwer Toin Adams. Dit beeld is 12 meter hoog. In The Brecon Beacons in Wales (Engeland) is er zelfs een ‘Green Man festival’. Tijdens dit alternatieve evenement is er naast muziek, ook aandacht voor hedendaagse problemen op het gebied van water, voedsel en energie onder het motto: Save the Planet!

Anneke

T @blikopdetuin.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via info@westland.groei.nl: ; activiteiten Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK