Groei&Bloei Piipkrûd

Piipkrûd

Piipkrûd

Pipkruid, fluitekruid....iedereen weet direct wat je dan bedoelt! Naast dat dit kruid van een doodgewone border iets heel romantisch kan maken, bezit deze plant ook medicinale stoffen.....

Als ik ergens blij van word, is het wel van fluitekruid. Niet alleen omdat mijn vader vroeger van de stengel fluitjes maakte, maar ook omdat deze schermbloemige planten van een doodgewone berm iets heel romantisch kunnen maken. Anthriscus sylvestris heeft trouwens ook medicinale eigenschappen. Een medewerker van de Botanische Tuin ‘De Kruidhof’ in het Friese plaatsje Buitenpost vertelde me laatst, dat de Rijksuniversiteit Groningen i.s.m. De Kruidhof onderzoek heeft gedaan naar de werkzame stoffen uit de wortels van deze plant (podofyllotoxine) ter behandeling van kanker. Dat dit juist hier gebeurt is niet vreemd, want de geneeskruidentuin van De Kruidhof heeft niet alleen een bijzondere, maar ook de meest uitgebreide collectie van West-Europa. Onder leiding van Professor van Os is deze tuin in 1969 ingericht en zijn de medicinale kruiden in groepen naar aandoening gerangschikt. In totaal zijn er 24 groepen geneeskruiden. Naast deze tuin zijn er nog 16 andere thematuinen, die zowel een educatief als een recreatief karakter hebben.

Genieten is het in de Varenhof met vijver, watervalletjes en kronkelpaadjes langs fraaie soorten als nier- en naaldvaren. Goed is het ook toeven in de Fruithof met een prachtige berceau vol oude peren- en appelrassen. In de heemtuin is de biodiversiteit van de Noardelike Fryske Wâlden nagebootst en is getracht verschillende milieus te creëren. Het hele jaar door laat de tuin de meest prachtige kleuren zien.

In de tuinwinkel zijn heel veel soorten kruiden, vaste planten en fruitbomen te koop en mocht u nog tijd over hebben dan is een bezoek aan het aanpandige IJstijdenmuseum een aanrader!

 

 

Anneke

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl