Groei&Bloei Planten op papier - Blik op de Tuin no. 936

Planten op papier - blik op de tuin no. 936

Planten op papier - Blik op de Tuin no. 936

Soms is een boek zo interessant, dat je gewoon moet blijven lezen........

In de winter is het heerlijk om, opgekruld in de bank, in een boek te duiken. Vlak voor de kerst kreeg ik het boek ‘Planten op Papier’ van Sylvia van Zanen voor ogen en dat is nu net zo’n boek, dat ik hiervoor gereserveerd heb. ‘Planten op Papier’, uitgegeven door WalburgPers, gaat in op het pionierswerk van Carolus Clusius (1526 – 1609). Ik heb grote bewondering voor mensen zoals hij, die op het gebied van de botanie grote invloed hebben gehad, niet alleen in hun tijd, maar zelfs nu nog. In het boek besteedt Sylvia van Zanen aandacht aan het leven van deze wereldberoemde plantkundige, die eigenzinnig als hij was, precies deed wat zijn vader niet wilde. Hij ruilde dan ook zijn rechtenstudie in voor de studie geneeskunde. Zijn keuze voor de universiteit van Montpellier in Frankrijk bracht hem in aanraking met de plantkunde en daar is ook het zaadje voor het verdere verloop van zijn leven geplant. Uiteindelijk kwam deze grote wetenschapper in 1593 naar Leiden om op verzoek van de universiteit een universiteitstuin te realiseren: de huidige Hortus botanicus. Dat verzoek kwam niet voor niets, want het netwerk van Clusius was enorm. Toegang hiertoe betekende toegang tot contacten met andere belangrijke natuuronderzoekers en - al dan niet exotisch - plantmateriaal. Ook zijn correspondentie met lieden van allerlei pluimage komt aan de orde, even als de aard en omvang ervan. Verder is er aandacht voor de door Clusius gepubliceerde werken. Al met al is het een boek waar ik zeker van zal smullen en u misschien ook?

 

Anneke

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK