Groei&Bloei Planten uit Amerika - Blik op de Tuin no. 977/2020

Planten uit amerika - blik op de tuin no. 977/2020

Planten uit Amerika - Blik op de Tuin no. 977/2020

De herkomst van planten is een verhaal apart...............

Het kan bijna niet anders, dat ook de ‘Pilgrims’ - een groep Engelse separatisten - die in 1620 met de Mayflower naar Amerika voeren ooit in de Leidse Hortus hebben gewandeld. De toegang was immers vrij toegankelijk en ze woonden sinds hun aankomst in Leiden in 1609, op directe loopafstand van de tuin. Zeker is, dat tijdens hun reis naar Amerika het Cruydt-Boeck van de botanist Rembert Dodoens aan boord was, met daarin planten uit Amerika.

Een aantal hiervan, waaronder mais, staat in het kader van ‘400 jaar Mayflower’, t/m 26 november a.s. centraal in de Leidse hortus. De Pilgrims die bij Cape Cod aan land kwamen, wisten te overleven door de gevonden wintervoorraden van de oorspronkelijke bewoners van het land. Deze voorraden bestonden vooral uit mais en tarwe. Veel tradities, verhalen en ceremonies van de Native Americans hebben met mais te maken. Het samen kweken van de ‘drie zusters’, mais, bonen en pompoen is er één van: mais, de grote lange zus zorgt voor stevigheid en geeft steun aan de klimmende boon, die op zijn beurt de grond verrijkt met stikstof die ze uit de lucht bindt! Bijzonder is, dat de Pilgrims die weinig van landbouw wisten, bij het telen van hun gewassen waarschijnlijk hulp van de Wampanoag, de oorspronkelijke bewoners van het huidige Plymouth in Massachusetts kregen, om zo in de Nieuwe Wereld te overleven.

In de tuin is ook aandacht voor de nachtschadefamilie, Solanaceae, die vooral uit Amerika komt en ca. 2300 gewassen kent. Solanum is het grootste geslacht, met eetbare soorten, zoals aardappel en tomaat.

 

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK