Groei&Bloei Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919

Plumeria: een kostbaar bezit - blik op de tuin no. 919

Plumeria: een kostbaar bezit  - Blik op de Tuin no. 919

Sommige planten zijn zo mooi, dat je er wel die ook graag zelf wilt hebben....

Ik zag Plumeria rubra voor het eerst in een tuin in Graaff-Reinet in Zuid-Afrika en was meteen verkocht. Deze botanische schoonheid uit de maagdenpalmfamilie, komt van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika, maar is nu overal in de tropen te vinden, zelfs in verwilderde vorm. Plumeria, vernoemd naar de Franse botanicus, pater Charles Plumier, staat ook bekend als ‘frangipani’. Deze naam is afgeleid van de achternaam van de Italiaanse markies Frangipani, die het parfumeren van leren schoenen en handschoenen aan het hof van Lodewijk XIII introduceerde. Sinds mijn bezoek aan een Fête de plantes, een plantenmarkt in de tuin van het kasteel van Creully in Normandië, staat er een Plumeria in mijn serre te pronken. Ik ben trouwens niet zijn enige bewonderaar, want een naar binnen gevlogen Atalanta, admiraalvlinder, kon gezien zijn talloze landingen, de plant ook niet weerstaan. Die Franse plantenmarkt was overigens erg interessant. Ik was verrast door het bijzondere aanbod van vaste planten, struiken en bomen. Leuk was het om daar de eigenaren van een kwekerij met Nederlandse wortels te ontmoeten. André en Silvia Rapmund wonen tegenwoordig in St. Martin D’ Audouville (Normandië) en hebben van het kweken van planten en bollen hun professie gemaakt. Hun verhaal lijkt sterk op dat van mensen uit het programma: ‘Ik vertrek’, alleen was het nooit hun intentie om een kwekerij te beginnen, dat was louter toeval. Bij hen heb ik de pioenroos ‘Callie’s Memory’ gekocht. Dit is een Itoh-hybride, een kruising tussen een boompioen en een kruidpioen, die in mei bloeit met crème-gele bloemen met een rozerood hart. Zo benieuwd!!

Anneke

T @blikopdetuin.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: ; activiteiten Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Thieu Korten

Thieu Korten

Er is voor geĂ¯nteresseerden veel informatie over Plumeria te vinden op de website van de regionale afdeling West van de Nederlandse Kuipplantenvereniging, zie http://www.oranjerie-regio2.net/

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK