Groei&Bloei Rozen aan de macht - Blik op de tuin (907)

Rozen aan de macht - blik op de tuin (907)

Rozen aan de macht - Blik op de tuin (907)

Het is rozentijd en de tuin ziet er geweldig uit. De rozen bloeien zo uitbundig, dat de voordeur bijna niet meer te bereiken is..............

Laatst heb ik een heel beroemd boek aangeschaft. Het draagt als titel: ‘De Rozentuin’ en het is in 1258 geschreven door Saadi, een Perzische dichter. Dit boek gaat in tegenstelling tot wat de titel suggereert niet over de rozentuin, maar bevat een verzameling van wijsheden, spreuken, verzen en proza. De tuin is hier door de dichter overdrachtelijk gebruikt. Saadi schrijft, dat hij, omdat bloemen in de tuin geen blijvers zijn, hij een rozentuin in boekvorm heeft samengesteld met bladeren waarop de herfstwind geen vat heeft. Het initiatief hiertoe ontstond in het voorjaar, in de tijd dat de aanval van de koude tot stilstand was gekomen en de roos de macht had overgenomen.

Toevalligerwijs heeft de roos ook mijn tuin in haar macht. Ramblerroos Rosa ‘Guirlande d’Amour groeit tegen de klippen op en ook Rosa ‘New Dawn’ weet weer van wanten. Nieuwkomer Rosa ‘Perennial Blue’ is eveneens veelbelovend en laat kleine, halfgevulde bloemen zien die van dieproze tot mauve kleuren met een streepje wit in het hart. Deze miniklimroos vormt een mooie combinatie met Clematis ‘Inspiration’, die een bijna zelfde kleur heeft en Rosa ‘Groei & Bloei’, die ook zijn eerste bloemen laat zien. Een lust voor het oog is de struikroos Rosa ‘Rhapsody in Blue’, die ook nog eens heerlijk geurt en dit jaar voor het eerst tot volle wasdom lijkt te zijn gekomen. Het meest bont maakt een klimroos het, bij de entree van de voortuin. Deze roos zonder naam heeft zoveel bloemen, dat je bij binnenkomst moet bukken om op het pad naar de voordeur te komen!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK