Groei&Bloei Sakura, een hemelse traktatie - Blik op de Tuin no. 953

Sakura, een hemelse traktatie - blik op de tuin no. 953

Sakura, een hemelse traktatie - Blik op de Tuin no. 953

Jammer genoeg ligt de bloei van de Japanse Kers al weer achter ons, rest mij gelukkig nog een prachtig boek: Sakura!

‘In de vroege lente is de boom opvallend aanwezig in het landschap en erg mooi. Dan kleuren de bladeren diep scharlakenrood en doen ze het bos oplichten voordat de esdoorns hun schitterendste kleuren krijgen’; zo beschreef de Engelsman Charles Sprague Sargent de Japanse sierkers in zijn boek ‘Forest Flora of Japan’ uit 1894. In deze woorden ligt de liefde besloten, die niet alleen hij, maar ook een van ’s werelds meest toonaangevende kersenexperts, de botanicus Collingwood Ingram had voor de kersenbloesem, de sakura. In het schitterende, gelijknamige boek ‘SAKURA’ beschrijft de Japanse schrijfster Naoko Abe niet alleen het levensverhaal van Collingwood Ingram maar ook de redding van de Japanse kersenbloesem aan het begin van de twintigste eeuw, die door zijn inbreng gestalte kreeg. Het boek is doorspekt met verhalen over kersenexperts, zoals Sargent de schrijver van het fragment hierboven, wetenswaardigheden over plantenzoekers en kersenliefhebbers. Ook gaat het over de rol van de sierkers in de Japanse cultuur en de invloed daarvan op de kern van de Japanse volksaard. Het boek is een aanrader voor zowel tuinier als historicus en ik voelde me tijdens het lezen van dit boek bijna weemoedig  toen ik de laatste bloemblaadjes van de Japanse Kers als roze sneeuw naar beneden zag dwarrelen. Dat komt, denk ik, omdat de schoonheid van een kers in bloei bijna niet te evenaren is, zeker niet als de hemel erboven staalblauw gekleurd is. Door de vele warme aprildagen was de bloei van de sierkersen dit jaar niet alleen vroeg, maar eigenlijk ook best kort, jammer…maar gelukkig heb ik ‘SAKURA’ nog!

Anneke 

@blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK