Groei&Bloei Skeletten in de tuin (Blik op de Tuin week 11/2017)

Skeletten in de tuin (Blik op de Tuin week 11/2017)

Skeletten in de tuin (Blik op de Tuin week 11/2017)

Vorig jaar heeft mijn tuin het moeilijk gehad met de constante invasie van slakken. Dit jaar hoop ik, dat ze hun heil ergens anders zoeken......

Alleen aan mijn handen al kun je zien, dat ik hard in de tuin hebt gewerkt. Maar de beloning van al het werk is groot, want het ziet er weer opgeruimd uit in de tuin. Wat me vooral tijdens deze eerste schoonmaakbeurt opviel, waren de vele lege slakkenhuizen in de borders. Ik weet niet wie debet is geweest aan al die skeletten, maar ik ben deze slakkeneters meer dan dankbaar. Ik herinner me al te goed hun vreterijen in het vorige tuinseizoen, toen ze bij het warme vochtige weer met honderden tegelijk al dan niet naakt de aanval op mijn planten hadden geopend. Wist u trouwens, dat naaktslakken meestal meer schade aanrichten dan de huisjesslakken? Egels, maar ook lijsters, spreeuwen en merels schijnen dol op slakken te zijn, maar ook kikkers, padden en spitmuizen laten het niet na om een lekkere vette slak te verschalken. Ik hoop dat deze weekdieren mijn tuin dit jaar links laten liggen, maar heb daar grote twijfels over. Ik ben dan ook van plan om bijtijds Escar-Go in te zetten. In april beginnen de slakken aan hun eerste legsel, die drie weken later uitkomen, wellicht is dat het juiste moment! Het voordeel van dit middel is dat alleen slakken er last van hebben en het onschadelijk is voor vogels en zoogdieren. Ik las op de site van Velt, dat er tegenwoordig meer slakken zijn dan vroeger. Dat komt niet door het klimaat, maar door invasieve soorten die op een of andere manier naar ons land zijn gekomen. Wees op uw hoede��!

 

 

Anneke

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl