Groei&Bloei Tamme kastanjes en herfsttijloos

Tamme kastanjes en herfsttijloos

Tamme kastanjes en herfsttijloos

De herfst is prachtig en tooit zich in allerlei vormen.....

Grote, goedgevulde tamme kastanjebomen (Castanea sativa) sierden de oprit naar het huis in de Ardèche, waar ik deze herfst een paar dagen verbleef. Terwijl u in ons land vooral paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) zult aantreffen, groeien er in de Ardèche en de Cevennen in Zuid-Frankrijk veel tamme kastanjebomen. Vreemd is dat niet, want vanaf de Middeleeuwen was het meel van deze kastanje, bereid als brood en pap, hier eeuwenlang het belangrijkste voedingsmiddel van de bevolking. De bevolking was te arm om tarwe en gerst te kunnen verbouwen.

Tegenwoordig is de tamme kastanje een specialiteit en is het departement Ardèche de grootste kastanjeproducent van Frankrijk. Befaamd is hier het typische kastanjebrood. Verder dienen de kastanjes als basis voor kastanjecrème, -jam, -soep, -likeur, -bier en -koekjes. Geroosterd zijn ze natuurlijk ook heel lekker. Meestal beginnen vanaf begin oktober de bolsters te vallen en zijn in veel plaatsen de traditionele kastanjefeesten: de Castagnades des Monts d‘Ardèche. Vanzelfsprekend is er ook een kastanjeboommuseum, gewijd aan de geschiedenis van de tamme kastanje. Dit is te vinden in het Middeleeuwse stadje Joyeuse. De bolster van de tamme kastanje is nogal stekelig en is bedoeld als afweermiddel tegen vroegtijdige vraataanvallen van vogels en eekhoorns. U kunt het beste dikke werkhandschoenen gebruiken bij het rapen.

Behalve van de prachtige tamme kastanjes heb ik ook nog genoten van een weiland met honderden wilde paarse herfsttijlozen (Colchium d’automne). Deze herfstbloeier heeft onder de grond een knol en zowel bladeren als zaden zijn giftig. Tot mijn verrassing kwam ik er later in de week ook nog gele herfsttijloos tegen!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK