Groei&Bloei Terugblik op 2019

Terugblik op 2019

Aan het einde van het jaar is het interessant om terug te blikken.....

Aan het einde van het jaar, is het interessant om terug te blikken en te kijken hoe zaken zoals het weer zich door het jaar heen hebben ontwikkeld. Het weer was, volgens de informatie van het KNMI, iets minder extreem dan in 2018. Hoewel maart een natte maand was, waren april en mei vrij droog en was de lente met gemiddeld 593 uren zon, tegen 517 uren normaal, zeer zonnig. De zomer was met een gemiddelde temperatuur van 18,4°C in 2019 zeer warm, maar niet zo warm als in 2018 toen weerkundigen spraken van de warmste zomer in minstens drie eeuwen. Tijdens een van de drie extreem warme periodes – eind juni, eind juli en eind augustus – is echter wel de hoogste temperatuur sinds het begin van de metingen in Nederland waargenomen, namelijk 40,7°C op 25 juli  in Gilze Rijen (was 38,6°C). Met 184 mm gemiddeld over het land was de zomer tamelijk droog en door de grillige verdeling van de buien kon het zijn, dat in het oosten en zuidoosten de neerslag, net als vorig jaar, veel minder was dan, in het noordwesten, waar de meeste neerslag viel. De herfst was vrij zacht, maar met een landelijk gemiddelde van 284 mm natter dan normaal. Desondanks heerst er op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van het land nog steeds een watertekort en is een ander waterbeheer voor de toekomst gewenst. Ook voor het behoud van onze tuinen moeten we inspelen op dit veranderende weerbeeld en voor nieuwe woonwijken is het belangrijk het natuurinclusief bouwen te omarmen! Fijne dagen….

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK