Groei&Bloei Tuinbelevenissen in mei en juni

Tuinbelevenissen in mei en juni

Tuinbelevenissen in mei en juni

Bloemen, planten en beesten er gebeurde van alles in en om de tuin.

In week 22 zaten er opeens twee jonge kauwtjes in tuin en vervolgens in huis, zo jong dat ze geen vrees hadden, kon ze heel dicht benaderen. Vochtgebrek wellicht de oorzaak voor te vroeg verlaten van het nest. Een kauwkuiken zo dorstig dat hij uiteindelijk uit de gieter dronk. Hij bleef een nachtje over op terras. Pa en moe en familie kauw maakten nogal veel kabaal bij benaderen van jong dat ik hem van terras af leidde naar hogere positie waarvan hij uiteindelijk weg vloog.

Vond op wied rondje de resten van een meesje misschien een koolmeesje uit het nest dat bij het voorraam in nestkastje huisde, hoorde ze wel maar zag ze niet, anders dan pa en moe koolmees die eten aanvoerde.

Wanneer ik naar de wik (slootkant) toe loop hoor ik nu heel veel kikkers het water in springen, en de padden lijken wel veel dikker dan andere jaren.

Bij het uithalen van de bladhoop ontdekte ik dat er hommels in en uitvlogen, lastig want ik wil het materiaal gaan gebruiken, en in de spouwmuur op het westen zitten hommels, af en toe komen ze binnen tevoorschijn, probeer ze zoveel mogelijk te redden maar dat lukt niet altijd.

Had weinig hoop dat de citroen verbena de winterperiode goed door gekomen was, maar kon hem niet weg doen, gelukkig, want er zat toch nog leven in, ben helemaal dol op zijn verfijnde, zachte geur, die net als bij lavendel vrijkomt wanneer je zijn bladeren even beroerd.

Plukte alle juffertjes in het groen (Nigella damastica) uit de tuin, om verkeerde bestuiving te voorkomen (helaas nog geen gewenste Nigella sativa opgekomen) en schikte ze in een vaas, waar bleek dat ze een heel lang vaasleven hebben, dat had ik niet verwacht van de zo kwetsbaar lijkende bloemen.

Potte gele en rode Gloriosa op in vijf potten, in vier potten reeds stengels boven de grond, maar geef de vijfde pot nog even de tijd. Vond bij tuincentrum eindelijk passende plantenstokken.

Plukte Pioenen uit eigen tuin die uitzonderlijk lang goed bleven op de vaas en door uitgebloeide exemplaren te vervangen heb ik heel lang van prachtige pioenen kunnen genieten, net zo als van de voorjaarsbloemen van de volkstuin.

Leerde dat zaaien in afzonderlijke potten beter werkt dan veel zaaien in grote bakken. Zaaide ook in eierdoosjes, paar zaadjes in afzonderlijke vormpjes, beetje vocht erbij, deksel dicht en bij eerste groene puntje deksel open, werkt heel goed. Maar kocht ook enkele planten van een kwekerij.

Op de tuin komen na slaapmutsjes en kamille nu venkel, Verbascum, Verbena en Veronica op stoom net als de vroege Solidago, het duizendblad laat hier en daar kleur zien, goed voor al een aantal boeketen zomerbloeiers.

Moet de knoflook oogsten net als aardbeien en frambozen, de braamstruiken hebben volop gebloeid maar laten nog even op zich wachten, al dagen royaal belegde broodjes aardbei gegeten en heb diverse potten rode vruchten ingemaakt.

Begin van de week samen met tuinvriendin op bezoek in de kloostertuin Nieuwlicht, we hebben ontzettend genoten van de prachtig bloeiende tuin, in bijzonder van het rapunzelklokje, nog niet eerder hier gezien, de rozen, Agrimone en de zaden van de Weede, daarna samen aardbeien geplukt op de volkstuin.

Vandaag kamille geplukt om te drogen, goudsbloemen en Sint Jacobskruidbloemen op olie gezet.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (5)

Paul

Paul

Hoi Veris,
Enige logstilte lijkt ingetreden, maar op de achtergrond gebeurt er genoeg blijkbaar. Ook hier. Mooie kleurenrijkdom in het boeket. Ik zocht tussen je foto’s naar het rapunzelklokje, maar vond hem niet. Was wel benieuwd. Zo te zien meng je perlite door je zaaigrond of koop je die zo kant en klaar? Ik ga de eierdozen “opschalen” tot kweekbakje!
Fijn weekend en groetjes.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Goed om weer wat van je te horen. Was ook hier meer een kwestie van hard werken en de warmte en dan geen puf meer om wat te schrijven. De kleuren van het boeket zijn de kleuren van de tuin (volgend logje) was vanmorgen tussen de buien door even op de tuin om een en ander te plukken en weer wat foto’s te schieten, was op de fiets en kwam kletsnat thuis, net effies te laat vertrokken.
Rapunzelklokje staat op een verticale foto en deze worden horizontaal afgedrukt bij logje????? Ga hem voor jou plaatsen, dan moet jij je hoofd maar horizontalen. Probeer daar zoveel mogelijk rekening mee te houden soms kan dat niet. Begreep uit oproep van Monty Don in een uitzending voor GW, dat veel gepubliceerde filmpjes daar ook last van hebben, hij vroeg om bij opnamen telefoon horizontaal te gebruiken.
Nee, geen perlite, ik koop bij Wildkamp filterzand wat gesorteerd is op verschillende korrelgrootte en meng dat door bladaarde, compost of materiaal uit eerder gebruikte potten.
Fijn weekend, hartelijke groet

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Ik ga wel om een hoekje kijken…...
Hartelijke groet

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

DAG VERIS,
Wat leuk die jonge kauwtjes, brutale rakkers, maar hun dorst is gelest tenminste!
Heb altijd zo’n bewondering dat je/ jullie alles zelf zaaien en dan al die namen ook zo goed weten! Toen ik nog open tuin had ging ik altijd goed oefenen in het voorjaar, want dan moet je toch wel weten hoe alles heet.


fijne week en groetjes

Reageren op

Angela,s tuin

Angela,s tuin

Hier je recept voor de zwarte bessen,
BEREIDINGSWIJZE

Was de zwarte bessen. Doe ze in een pan met water en laat ze 10 minuten zachtjes koken.
Neem de pan van het vuur, lepel de bessen eruit en druk ze door een zeef zodat alleen de pitten, velletjes en eventuele steeltjes achterblijven.
Doe de puree terug in een pan en los de suiker erin op.
Laat de puree koud worden.
Klop het eiwit stijf met een snuifje zout. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en voeg er eventueel de likeur aan toe.
Spatel de slagroom door het eiwit en meng er daarna de koude bessenpuree door.
Verdeel de mousse over schaaltjes of glazen. Zet in de koelkast en laat opstijven.Versier met een takje munt.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK