Groei&Bloei Verliefd op Clivia - Blik op de Tuin no. 898

Verliefd op clivia - blik op de tuin no. 898

Verliefd op Clivia - Blik op de Tuin no. 898

Een van de mooiste planten die ik ken is Clivia en als hij bloeit, ben ik helemaal blij......

Het is gelukt: mijn Clivia miniata bloeit en hoe….! Ik heb vorig jaar een stekje gekregen, hem in de serre laten overwinteren, met als resultaat twee enorme trossen oranje bloemen vanuit het diepgroene hart van de plant. Gelukkig had de gulle gever de nodige instructies gegeven. Zo vertelde hij, dat deze dankbare kamerplant geen hoge temperaturen nodig heeft en eigenlijk een temperatuur tussen de 12 en 15 °C prefereert. In de rustperiode – in onze omgeving tussen oktober en januari – mag de plant zelfs nog iets koeler staan, als het maar niet kouder dan 10 °C is. Het enige wat ik gedaan heb, is hem op het juiste moment op de juiste plaats te zetten. Rond half februari kwam de eerste knop tevoorschijn en nu is het volop genieten van deze eeuwenoude plant, die door botanicus en hoogleraar John Lindley in 1828 is vernoemd naar Lady Charlotte Florentina Clive (1787 – 1866), hertogin van Northumberland en gouvernante van koningin Victoria. In haar serre kwam het eerste exemplaar (Clivia nobilis) van het geslacht Clivia tot bloei. Het geslacht Clivia is klein en inheems in Zuid-Afrika. De boslelie, zoals hij daar heet, is beschermd en behoort tot de familie van de Amaryllidaceae. Clivia groeit als onderbeplanting in bossen en daarom doet hij het prima in het enigszins donkere hoekje in mijn woonkamer. In 2002 is in het natuurreservaat ‘Oorlogskloof’ in de noordelijke kaapprovincie bij Nieuwoudtville nog een cliviasoort ontdekt. Deze Clivia heeft de soortnaam ‘mirabilis’, wonderbaarlijk, meegekregen; dit omdat ‘mirabilis’ in tegenstelling tot andere clivia’s in een droog klimaat met winterregens groeit.

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK