Groei&Bloei Verroest - Blik op de Tuin 1021 week 34/2021

Verroest - blik op de tuin 1021 week 34/2021

Verroest - Blik op de Tuin 1021 week 34/2021

Ongedierte en plagen, elk jaar is het weer anders.....

Slakken, buxusmot, roest, meeldauw, bladrollers; ik heb ze deze zomer allemaal langs zien komen. Mocht je denken, dat je een plaag onder de knie hebt dan volgt er zo weer een andere. Schimmels, zoals roest bij rozen treden vooral op als het regenachtig weer is en laten we daarover deze zomer niet te klagen hebben. Terug van vakantie was vooral Rosa ‘New Dawn’, rondom mijn rozenboog de pineut. Alle bladeren zaten onder de roest: gele tot oranjeachtige vlekjes aan de onderkant van het blad. Het zag er niet fraai uit. Van narigheid heb ik mijn klimroos flink gesnoeid en alle bladeren afgeknipt. Niet alleen om dat de aanblik van de roos geen gezicht was, maar ook, omdat afgevallen bladeren met roest een bron van infectie voor het volgende seizoen zijn. Jammer is het, dat ik door de vele regenval dit groeiseizoen mijn rozen niet af en toe met lavameel heb kunnen bestuiven. Lavameel verhardt namelijk het blad en maakt planten minder vatbaar voor schimmels. Lavameel is fijngemalen lavagesteente, dat een hoge concentratie silicium of kiezelzuur bevat, maar ook calcium, fosfor, magnesium en kleimineralen. Voor een goed effect van lavameel is het belangrijk, dat het na de bestuiving 12 uur niet regent; nou ga daar maar eens aanstaan deze zomer. Heb ik tijd, dan regent het en als het droog is heb ik geen tijd….tja! Ook schadelijke insecten, zoals de buxusmot kunt u met lavameel aanpakken. Dit kan door zeer geregeld uw buxus er mee te bestuiven. Lavameel is ook uitstekend als meststof te gebruiken en verbetert de bodemstructuur.

Anneke

T  twitter.com/blikopdetuin; 

F facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK