Groei&Bloei Versierende uien - Blik op de Tuin no. 951

Versierende uien - blik op de tuin no. 951

Versierende uien - Blik op de Tuin no. 951

Allium is een geslacht, dat vele soorten kent....zowel in een boeket, maar ook in de tuin is het volop genieten van deze sieruien!

Versierende uien

Op mijn verjaardag kreeg ik een boeket, waarin wel drie verschillende sieruien waren verwerkt: Allium schubertii, Allium ‘Globemaster’ en Allium christophii: prachtig in boeketten, maar ook een verrijking voor de tuin. Vooral met de eerste soort heb ik wat, want ik woon immers in de Schubertstraat.

Alliumsoorten komen overal op het noordelijk halfrond voor: van de landen rond de Middellandse Zee tot in het westen van Noord-Amerika. In ons land is vooral de beschermde stinzenplant Allium ursinum ofwel daslook op verschillende plaatsen verwilderd te vinden. In mijn herinnering zie ik nog de daslook onder de hoge bomen rondom de buitenste slotgracht bij de Menkemaborg, een buitenplaats in het Groningse Uithuizen. In het voorjaar vormt daslook daar een enorm wit tapijt, dat door de ontelbare bloemen van een grote schoonheid is.

Ook de daslook in mijn tuin – het blad is trouwens eetbaar en smakelijk – staat bijna in bloei. Allium schubertii staat eveneens in mijn tuin. Dit is een sierui van een bijzonder kaliber, want op een steel van 40 cm draagt hij een bloemscherm met een diameter van  wel 30 cm. Na de bloei is hij prima te drogen. Dat geldt ook voor Allium christopii. Deze sierui is ongeveer 50 centimeter hoog en zijn bloeiwijze is ongeveer 20 cm in diameter. Wilt u ook sieruien in de tuin proberen, plant u ze dan in november en vooral diep genoeg. Tip: lees de aanwijzingen op de verpakking. De diverse alliumsoorten bloeien tussen maart en september. Plant ze vanwege het vergelende blad samen met vaste planten die de lelijke bladeren kunnen camoufleren.

Anneke

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK