Groei&Bloei Vliegend bezoek

Vliegend bezoek

Vliegend bezoek

Een Gewone Wolzwever

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van deze tijdelijke huisgenoot gehoord, de Gewone Wolzwever,  Bombylius major als ik het tenminste goed heb, laat staan dat ik hem bewust gezien had. Buiten zou ik hem ook zo voor een hommeltje of bij hebben aangezien, maar binnen viel die lange tong wel heel erg op. Hij heeft geen angel en dat is mooi voor hem, want – omdat hij een beetje op een hommel of bij lijkt –  laten dieren die graag vliegen eten maar bang zijn voor de angel van een hommel of bij wolzwevers met rust. Die lange tong van de gewone wolzwever is ongeveer een derde van zijn lichaamslengte en die heeft hij nodig om dieper in een bloem te komen op zoek naar nectar. Hij blijft dan doodstil 'hangen' zonder het zigzaggen van hommels en bijen. Hij lijkt daarin heel erg op de kolibrievlinder.

Na een aantal vruchteloze pogingen achter glas heb ik hem weer vrij kunnen laten.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (6)

Antje's Tuin

Antje

dag Paul,

Dat is wel een heel bijzondere insect…
Best wel spannend als je die in je huiskamer tegenkomt.
Ben niet bang aangelegd maar vind het altijd wel moeilijk om ze weer daarbuiten te krijgen. Heb al vogels, muizen en insecten in mijn woonkamer gehad, heb met mooi weer de schijfpui open ....eigen schuld dikke bult….moet je maar niet in het bos gaan wonen!
Geniet van het mooie weer!

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
Misschien is het een heel gewoon beestje, maar zo in huis met alle tijd om hem eens goed te bekijken, dan besef je (of ik in ieder geval) hoe weinig je (ik dus) eigenlijk weet. Excuus voor deze haast wel beledigende opmerking, maar hij ziet eruit alsof hij uit alle mogelijk reserveonderdelen in elkaar is gezet.
Bestaan er trouwens ook ‘knuffelvliegen’?

Geniet maar lekker buiten en groeten.

Reageren op

Antje's Tuin

Antje

Zou het echt niet weten want ik weet niet veel van insecten en ander vliegend gespuis. Maar ze hebben allemaal een functie en ik zal niets doden als het niet nodig is.

Maar knuffelvliegen gaat me toch iets te ver Paul!

Ook voor jou Prettige Paasdagen!
Thuisblijven is geen straf met dit mooie weer als je een tuin hebt.

Groeten Antje

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
Ik schreef dit ook met een vette knipoog naar de logjes over knuffelbijtjes…..
Het is een vreemd beest om te zien.
Fijne Paasdagen in en om het huis. Hartelijke groet, Paul.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul en Antje,

Antje, binnenshuis vliegend gespuis is te vangen met glas en stevig kaartje, glas over gespuis plaatsen, kaartje eronder en voorzichtig buiten vrijlaten.

Paul, wat een prachtige, duidelijke opname van de gewone wolzwever, het bijzondere vleugelpatroon heb ik volgens mij al eens eerder gezien, mooi geschoten plaatjes. Waar vond je zijn naam???

Fijne groene Paasdagen!!

Hartelijke groet

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Waarschijnlijk helemaal niet bijzonder deze ‘vlieg’, maar binnen hadden we alle tijd om eens te kijken. Geen hommel, geen typische vlieg.  Volgens de regels der kunst weer buiten gezet hoor! We hebben gewoon op Google gezocht en volgens mij is dit hem. Het koudere weer is even wennen, gunstig voor de crisis; er mag van mij een flinke bui komen. Groetjes, Paul.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK