Groei&Bloei Vlinders verleiden

Vlinders verleiden

Vlinders verleiden

Veris vraagt of ik tips heb om de koninginnenpage te verleiden.

Een tip daarop toegespitst heb ik niet. Wel een algemene tip om zoveel mogelijk vlinders de tuin in te lokken: zorgen voor aantrekkelijke beplanting voor vlinders bestaande uit waardplanten en nectarplanten. Een van de bekendste waardplanten is de brandnetel waarop diverse vlinders hun eitjes afzetten zoals de dagpauwoog, de gehakkelde aurelia, de atalanta en de kleine vos, waarna de rupsen hiervan zich verzadigen aan de bladeren ervan. Zo zoekt het oranjetipje hiervoor o.a. look zonder look en pinksterbloem uit. Het koolwitje koolsoorten.

Nectarplanten bieden voedsel aan de vlinders zelf. Daartoe horen veel bloeiende vaste planten en een- en tweejarigen, waarbij inheemse planten het aantrekkelijkst zijn. De vlinderstruik, weliswaar niet van oorsprong inheems, wordt door diverse vlindersoorten graag bezocht om er nectar van te snoepen. O.a. ijzerhard, koningskaars, wilde marjolein, zeepkruid worden druk bezocht.

De koninginnenpage gebruikt (wilde) peen, dille en venkel als waardplant en zoekt zelf voeding bij bv. de vlinderstruik. Behalve de schoonheid van de vlinder is, evenals van vele vlinders, het voorstadium rups het bekijken zeer de moeite waard.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (6)

Paul

Paul

Hoi Wiel,
Jullie hebben aardig wat fraaie foto’s gemaakt!! Dank je voor deze mooie blik in jullie vlindertuin.
Zal me niets verbazen als dit het jaar van de dagpauwoog wordt. Ik heb nog nooit een koninginnenpage in het wild/de tuin gezien.
Groetjes, Paul

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Wiel,
Dank je wel voor je mooie en informatieve reactie!!!
Groene groet

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Wiel,
Loggen lukt niet maar reageren gaat nog wel????? vandaar mijn eerste korte reactie.
Niet al te veel ( f(v)raaie vlinders gezien op de volkstuin, wel veel koolwitjes, terwijl er op de volkstuin meters brandnetel, stonden (die heb ik moeten vernietigen na klachten volkstuin). En kubieke meters Veronica, duizendblad, goudsbloemen, Verbascums, Verbena’s (toortsen in allerlei soorten) en Verbena hastata, ook veel venkel, beetje dille en jaar peen (gekweekte, maar ook nieuw dit jaar wilde) maar nog geen page gezien, blijf e.e.a. groeien, de aanhouder wint zeggen ze!!!
Groet

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Dag Wiel,

Hier aan het Groenelaantje dagelijks de dagpauwoog ( meestal 2stuks) en diverse grote en kleine koolwitjes. Ook het kleine boomblauwtje! Maar vooral in grote getale de bijtjes.
Heerlijk dat gefladder en gezoem om me heen.

groeten Antje

Reageren op

lucie schouten

lucie schouten

Deze zomer tweemaal het geluk gehad om een koninginnepage te zien op het volkstuincomplex aan de Bosweg in Arnhem! Er wordt bij ons - naast met groente - ook veel getuinierd met bloemen en een beetje verwildering hier en daar.

Groene groeten,
lucie

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Hoi Wiel, wat super gezellig om weer een tuinlog van jou te lezen én in Groei&Bloei;.
Genieten zo van al die mooie vlinderfoto’s

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK