Groei&Bloei Volkstuin: oogsten en opruimen

Volkstuin: oogsten en opruimen

Volkstuin: oogsten en opruimen

Druk, druk, druk, met oogsten en, jammer, opruimen van eerste uitgebloeide en uitgegroeide planten op de tuin.

Plukte de laatste aardbeien van bedden die ik dit voorjaar eigenlijk wilde opruimen, ben blij dat ik dat niet heb gedaan, heb heel wat aardbeitjes op sap kunnen zetten, maar wil nu toch de bedden aanpakken en op andere plaats opnieuw opzetten, er staan eigenlijk te veel planten op de bedden maar heb al liefhebbers voor overtallige planten. Netjes in rijen planten is makkelijk voor onderhoud maar een bed vol aardbeien behoeft weinig onderhoud, een bed van 120 centimeter breed wellicht iets te breed voor gemakkelijk plukken van vruchten.

Op fietstocht op Wieringen werden we getrakteerd op prachtige, krachtige en in heel veel kleuren bloeiende stokrozen. En op Stroe ontdekten we dat de tuin waar we al eerder voorbij fietsten een Pluk, picknick en wandeltuin is. Een pluktuin, waar je als bloemenliefhebber je hart kunt ophalen!!!! Groot, kleurig, keurig onderhouden en een grote variatie aan planten!! Foto’s geven niet weer hoe mooi!!! Jammer genoeg niet om hoekie van de deur!!!

Was wat aan het rommelen in de achtertuin en was waarschijnlijk al een aantal keren vlak langs hem heen gelopen voor ik deze pad ontdekte, moest wel twee keer kijken of er nog leven in zat, zo stokstijf zat ie op het terras en bleef roerloos zitten terwijl ik plaatjes van hem maakte, wat later bleek er toch leven in te zitten en hopte ie weg.

Na hard werken op de tuin, maakte ik tijd om bloemen te plukken, met een arm afgeladen vol bloemen naar huis waar ik tot mijn verbazing alle bloemen in een vaas kon schikken tot een wel heel kleurig boeket!!!

Niet alles gaat van een leiendakje, plantte: spruitjes, spitskool, pompoen en courgette op de tuin, de score van wat het zal overleven is gering, slakken de grootste belagers. Wil bij verder uitplanten van nieuw materiaal kijken of knoflookgier/thee de belagers op afstand zal houden, , ga dit proberen op de preiplanten die eindelijk groot genoeg zijn voor de tuin (goed afgehard). Leerde dit jaar dat afharden van plantmateriaal van grote invloed op overleven is. Had de knoflook die ik in de herfst had geplant iets eerder kunnen oogsten, bij een aantal was sprake van wat schimmel, ook zitten ze onder de roest, deze schimmel zou te bestrijden zijn met heermoesthee????

Gisteren na raadplegen van de weersberichten besloten de aardappelen die tussen goudsbloemen verstopt zijn te rooien, met hulp van stoottroepen aardappelen geoogst en goudsbloemen verwijderd, van zaad ontdaan en fijn gemaakt voor composthopen.

Frambozen geoogst, heb wat moeite met de frambozen, de planten, het oogsten en het snoeien. De frambozen staan aan de achterkant van de volkstuin waar ik een strook wil maken met vruchtgewassen en composthopen. De roden bessen en zwarte bes (staan nu nog in pot) de frambozen en doornloze braam (stekken van volkstuin buurman) staan al wel op vaste plek. De strook een beetje vergeten en verwaarloosd gebied behoeft wat meer aandacht.

Plukte van de oude bessen struiken voorop de tuin nog een mooie oogst voor een aantal flesjes bessensap. Deze bessenstruiken en de aardbeien heb ik dit jaar niet beschermd met netten en haalde van beide een verrassende goede oogst!!!!

Tussen de vele bloeiende Verbascums ontdekte ik nog twee stalkaarsen. Ooit kocht ik een witte, roze en paarse Verbena, waarvan ik alleen de witte (normaal zijn witte planten de zwakste planten) overhield, witte en paarse varianten al wel op de volkstuin en nu dankzij buurman ook weer de roze!!!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (5)

Paul

Paul

Hoi Veris,
Prachtig ruiker heb je samengesteld! Allemaal van eigen tuin dus, zo die mag er echt zijn.
Je moet wel een hele drive hebben om die volkstuin zo te runnen, maar de voldoening die het je geeft, is blijkbaar heel groot. Lekenvraag: wat doen goudsbloemen voor aardappelen? Knoflookgier werkt bij ons uitstekend voor Hosta’s in sierpotten; je moet op warme dagen wel van knoflook houden…
Groetjes

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Heb genoten van de prachtige ruiker, het is heerlijk om onbeperkt bloemen te kunnen plukken.
Natuurlijk groeien is de drive om zo te tuinieren en dat gaat met vallen en opstaan. Bloemen waar het allemaal mee begon.
Vind het heel moeilijk om planten weg te gooien zeker wanneer een plant zijn eigen plekje heeft gekozen, tomaten en goudsbloem een goede combinatie, aardappelen behoren tot dezelfde familie, het werd wel wat krap op de aardappelenbedden.
Ga het gewoon proberen om de slakken op afstand te houden de volkstuin niet in mijn achtertuin.
Groet

Reageren op

Eindelooshaof

Eindelooshaof

Hoi Veris, je tuinplezier wordt weerspiegeld in de afbeeldingen. De malva-soorten zijn hier ook uitbundiger dan eerdere jaren. Wat de hibiscus betreft ben ik met je eens, maar ook krijgertjes kan ik moeilijk naar de composthoop verhuizen.
In West-Friesland minder tropisch dan in Limburg?

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Wiel,
Maak af en toe pas op de plaats om van de tuin te genieten, deze periode wel wat rustiger, meeste zaai- en plantwerk is gedaan, rustig voorlopig nog niet, oogsten en opruimen komen nu aan de orde, maar ook zaden verzamelen.
Voor weersomstandigheden raadpleeg ik ‘s morgens de site van de KNMI en van een weerstation in de buurt. KNMI geeft via bekijk waarnemingen mooi overzicht van weersomstandigheden in Nederland: temperatuur, wind en windrichting, vochtigheid en zicht, weerstation in de buurt iets gelijkmatigs, effe kijken naar de toestand op de velden.
Nederland is klein de verschillen zijn vaak niet groot, soms is het beter in het Limburgse, soms hier, laatst toen een regengebied alleen over het noorden trok en wel het wel leek of de bui niet uit de neus van West-Friesland kon wegtrekken, waren wij de pineut. Soms zit het mee en soms…...
Hier wel meer wind, maar elk voordeel heb z’n nadeel of soms andersom. Hier wel voordeel dat water alom voorhanden is.
Sterkte in de strijd de komende dagen.
Hartelijke groet

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

P.S.
Opvallend bij raadplegen waarnemingen KNMI is dat vaak de waarnemingen van lokaal weerstation meer overeenkomen met KNMI weerstation Stavoren dan met weerstation Berkhout (dit ligt vlak onder Hoorn). Hemelsbreed liggen beide punten op vergelijkbare afstand, Stavoren ietsje verder, maar met een met breed water ertussen, Berkhout over land, lijkt soms met windrichting te maken te hebben, vind dat opmerkelijk…....

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK