Groei&Bloei Volkstuin: regen

Volkstuin: regen

Volkstuin: regen

De regenbuien leken ons weken lang links, rechts, onderdoor of bovenlangs voorbij te gaan maar afgelopen donderdag gingen de hemelsluizen boven ons dorp open. In een korte, maar zeer heftige regenbui viel er maar liefst 23 mm. Hoorde nadien dat op enkele plaatsen op het volkstuincomplex het water in grote plassen bleef staan, een beetje teveel water in een keer, maar ook dat een dorp verder, hemelsbreed twee kilometer, men gewoon aan het aardappelen rooien was. Achteraf was het donderdag 20 juli de dag van Sint Margriet: als het regent op Sint Margriet dan zie je de zon zes weken niet.

Daarom met de voorspelling van nog een droge zonnige dag, de uien en knoflook gelicht en nog een dagje op het veld laten drogen om ze vervolgens in bakken af te voeren naar een overdekte plek om verder te drogen.

Meteen de oerprei, doorlevende prei of parellook (Allium ampeloprasum) waarvan geen blaadje meer te zien was, opgespeurd. De oogst was boven verwachting had hele ienie mienie bolletjes in de grond gestopt, maar deze waren behoorlijk gegroeid en er waren ook enkele kleine bolletjes. Na delen met tuinburen, de resterende bolletjes weer in de grond gestopt, nog maar een jaartje wachtten om de smaak van deze bijzondere bladplant/bol te proeven. Heb ze geplant naast de Nine Star brocolli, die al behoorlijk is gegroeid en door de perzikstenen geen last van slakken lijkt te hebben en de vaste sjalot (cive), drie vaste groenten vlak bij elkaar in apart vak.

Op twee lege aardappelen bedden Russische bladkool- en groene koolplanten gezet, ben al tevreden wanneer er een aantal de strijd zullen overleven, teveel slakken te kort perzikstenen.

De prei groeit prachtig, andijvie staat er stevig bij, we hebben al meerdere keren blauwschokkers gegeten, net als stamslaboontjes. De stokboontjes die ik eerder zaaide zijn niet opgekomen (oud zaad?) heb daarom nogmaals zaden gelegd, nu van jonger zaad, er is nog ruimte voor een derde zaai Coco Noir stamboontjes, de eerste zaai produceert prachtige, lekkere boontjes, de tweede zaai heeft wat te leiden van de grote bloemen planten waar ze om heen staan.

Op de lege knoflook- en uienbedden ga ik nadat ik de bedden heb losgemaakt Phacelia zaaien.

Zaden verwijderen zorgt voor voortzetting ontwikkeling van nieuwe bloemen, probeer dat zoveel mogelijk door te voeren (had daar wellicht al eerder mee moeten beginnen) en haal zo langzamerhand de zaden van de Verbascums, de verwilderde witlof, goudsbloemen en wilde bloemen border weg en ben vandaag gestart met verwijderen van duizendbladbloemen.

Verzamelde eerder al zaden van leeuwenbekje en brandende liefde.

De roze en witte Cosmos zaailingen komen op stoom, deze kleinbloemige Phlox heeft hele mooie en wat fijnere bloemetjes erg mooi om mee te schikken, daarvan hoop ik nog wat te stekken. Nog nooit waren de scharnierbloemen zo groot en stevig, maar wel wat laat, nu bijna niet meer te combineren met de duizendbladbloemen.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)