Groei&Bloei Volkstuin week 41 2020: tomaat op de volkstuin en in pot

Volkstuin week 41 2020: tomaat op de volkstuin en in pot

Volkstuin week 41 2020: tomaat op de volkstuin en in pot

De Outhouse cherry tomaat was een van de tomatenzaden in een verzamel pakket tomatenzaden wat ik in 2012 kocht bij Vreeken zaden. Het blijkt een goede outhouse tomaat te zijn, een plant die zich al die jaren zelf heeft uitgezaaid en steeds beter zijn draai lijkt te vinden op de tuin.

Hard gewerkt op de tuin, onkruid en zaden verwijderd, maar ook planten die zich te veel hadden uitgezaaid aangepakt, tussen de bedrijven door geoogst, bloemen geplukt, zaden geoogst en een en ander gefotografeerd.

De Outhouse cherry tomaat bijvoorbeeld, van de twaalf verschillende  tomaten uit het verzameld pakket tomatenzaden is dit het enige soort wat nog over is. De eerste jaren groeiden de tomaten in mijn foliekas, maar nadat die sneuvelde in storm, gewoon buiten, de Outhouse cherry bleef uiteindelijk over, hij zaaide zichzelf uit en lijkt zich alsmaar beter op z’n plek te vinden in de Westfriese klei, al zal het zonnige weer van dit jaar daar waarschijnlijk ook aan hebben toegedragen.

De tomatenplanten zijn gegroeid uit zaad van achtergebleven tomaatjes op de tuin, die ik soms op die plek liet staan, of opnam om in pot in wat beschutte omgeving te laten groeien, op de tuin op natuurlijke manier, zonder bemesting en bestrijding, kruipend over de grond en in de pot omhoog geleid langs stok/draad met een flinke compost gift en een of twee keer gegoten met wormenpercolaat.

Maakte de foto’s van de tomatenplanten in week 36, plukte alle tomaten op de laatste droge dag in week 39, de meeste planten zagen er toen nog mooi groen uit, een aantal wellicht lichte verschijnselen van tomatenziekte, Phythophthora.

Heb weer een aantal tomaatjes achtergelaten op de volkstuin voor natuurlijk groeiproces en heb van een aantal tomaatjes de zaden van vruchtvlees gescheiden, deze zaadjes in eigen vocht laten fermenteren, geschoond en gedroogd om eventueel volgend jaar te zaaien om groeiseizoen wat eerder te laten starten.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (3)

Antje Bömer

Antje Bömer

Hoi Veris,

Wat een mooi proces vd natuur!
Zijn ze ook lekker van smaak?
Ik ben gek op tomaten, koop vaak de Red Pearl bij de Liddl

groetjes Antje

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Antje,
Ben niet dol op tomaat uit het vuistje, de Outhouse cherry vind ik wel lekker, ze is niet te groot en goed rijp, lekker zoet! Verder gegeten in pasta met zalm en in salades.
groet

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Hoi Veris,

Wat een pracht aan vruchten !
Om jaloers op te worden.
Hier hadden we ook een gekiemde tomatenplanten uit de composthoop en die deed t te laat .. hij is verpieterd door de regen.


Mijn knuffelbijenhotel moest ik volgens de aanwijzingen nu eind september schoonmaken voor volgend voorjaar.
De cocons bewaar je in de koelkast en die doe je weer in t voorjaar naar buiten bij t knuffelbijenhotel, wat je binnen droog en schoon bewaard.
Ben zó benieuwd wat er in t voorjaar gaat gebeuren.
Blijf gezond

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK