Groei&Bloei Volkstuin week 47 2020: bladaarde en herfstgroente

Volkstuin week 47 2020: bladaarde en herfstgroente

Volkstuin week 47 2020: bladaarde en herfstgroente

Een heerlijk zonnetje en niet teveel wind lokten mij vandaag naar de tuin, twee emmers vol met materiaal voor de composthoop drongen ook wel aan. Naast composthopen in de tuin bij huis twee hopen voor alleen blad.

Met deze bladhopen, een aantal weken terug hard aan de slag geweest, was om de hopen te verplaatsen, daarbij meteen om te zetten en bladaarde te oogsten. Het was in de weken met temperaturen van rond de dertig graden, niet te doen op de volkstuin, het zeven van de aarde een warm klusje, maar in de schaduw van de bomen zeker tien graden koeler.

De hopen beetje bij beetje gezeefd, eerst door een grove zeef en gezeefde materiaal nogmaals zeven door een fijnere zeef, resultaat: grof, middel grof en fijne bladaarde. Het grove materiaal starter voor de nieuwe hopen, middel grof materiaal hier en daar in de tuin verspreid en de fijnste bladaarde verzameld in containers, deze bladaarde wil ik in het voorjaar gebruiken om in te zaaien en met wat compost verrijkt gebruiken om planten op te potten.

De laatste weken de hopen alweer behoorlijk gevuld met blad van bestrating en gezons, op andere plaatsen in de tuin vormt het een lekker winterdekentje.

Op de volkstuin zijn de worteltjes eindelijk groot genoeg om te oogsten, net als een paar kroppen andijvie, EEN venkeltje gaat wat bollen, de prei staat er goed bij, diverse kolen beginnen, na aanvallen van slak en koolwitje, een kooltje te vormen en heeft de boerenkool er eindelijk de spurt in.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK