Groei&Bloei Volkstuin: zaaien

Volkstuin: zaaien

Volkstuin: zaaien

Op de tuin mogen veel planten zich zelf vermeerderen/uitzaaien, er staan dan ook veel zaailingen die hun eigen plek hebben gekozen en zolang ze niet op de paden staan mogen ze blijven, (on)kruiden probeer ik te verwijderen voordat ze hun zaden laten vallen, loslaten.

Kamille, goudsbloem en duizendblad hebben de overhand op de tuin. Uit het boek 34 planten om mee te tuinieren leerde ik: kamille trekt insecten aan en bevordert de smaak van kool en ui, goudsbloem is een goede begeleider voor kool en tomaten en duizendblad werkt schimmeldodend en goed op de composthoop, uitstekende helpers dus op de tuin.

Wanneer je prei op de tuin laat staan, vormt deze het volgende jaar zijn zaad in prachtige bloemen, afgelopen jaar in allerlei kleuren op de tuin, niet allemaal geoogst, preizaailingen het resultaat, potlooddikte de ideale maat om ze te verplanten, kijken wat het gevolg is dat ik ze van hun ideale plek weg haal, rode bieten zaden oogstte ik wel afgelopen jaar maar zaaide ze nog niet, de buurman wel en de opkomst was goed, liet hij mij enige weken terug zien. Zo trof ik ook enkel tomaten zaailingen aan, de grootste mocht op de tuin blijven, de kleinste nam ik mee naar de tomatenkas thuis. Dacht dat ik de oerprei en knoflook allemaal had geoogst, maar van het voorjaar bleek dat dat toch niet het geval was, oogstte nog een aantal prachtige knofloken en oerpreiplanten.

Probeerde een zaaitechniek uit die ik vond op de site Sjeftuintips: bonen zaaien op vochtig zand. De bonen kiemen wat sneller, zijn even ver in hun ontwikkeling, gelijkmatiger in groei, een heel goed resultaat. Probeerde het met nog allerlei andere zaden, komkommer, pompoen en courgette, tomaten en diverse bloemenzaden, grote zaden lijken het heel goed te doen op deze manier, nog geen resultaat bij bloemen en tomaten

Kocht een aantal jaren geleden een prachtige donker roze duizendblad en liet het z’n gang gaan, nu staan er HEEL VEEL in allerlei kleurvariaties en vormen, hoog, grof, fijn en allerlei bloemkleuren, en kleurcombinaties, dacht vorig jaar een heel bed vol met allerlei varianten te hebben gemaakt, pakte van allerlei planten een mooie tak met wat worteltjes, slechts twee planten waren het resultaat, dit jaar maar door delen een nieuwe selectie maken, en zoveel mogelijk bloemen plukken zodat ze niet gaan uitzaaien.

Had nog nooit zo mooie grote Corydalis lutea zaailing.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (3)

antje.bomer@groenelaantje.nl

antje.bomer@groenelaantje.nl

Wat een bloemenpracht Veris!

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,

Met dit bij mijn huis zou ik lekker thuisblijven. Die gele helmbloem mag er zijn hoor.
Groetjes en fijn weekend, Paul.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Antje en Paul,
Het is iedere keer weer genieten wanneer ik op de volkstuin kom en kan zo lekker uitdelen van zoveel duizendbladbloemen. Paul ik zeg heel vaak het mooiste vakantiehuis is mijn eigen huis!
Groet

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK