Groei&Bloei Warm weer

Warm weer

Warm weer

Inmiddels hebben we in Halle (ik woon niet in Doetinchem) de hooibalen van het weiland gehaald. Het is warm en Nora onze Hollandse herder houd zich koel door de pootjes in de vijver te laten hangen. Dat lukt nu niet meer omdat de waterstand behoorlijk is gezakt. De droogtegevoelig planten worden geïrrigeerd met grondwater en het weiland wordt ook beregend. Niet iets wat ik graag doe, want los van het milieuaspect is het een gedoe en gesjouw met zware slangen. Als ik de tuin opnieuw zou aanleggen dan zouden er veel andere planten in komen. De afweging is ook niets doen en je komt vanzelf toe aan nieuwe planten.

Warm weer is goed voor de rozen. Bij een van mijn “werk”tuintjes kwam ik een geel-witte roos tegen. Vaak zie je ze wel verkleuren, maar deze was bij de start qua kleur heel duidelijk te onderscheiden. Blijkt dat ik een soortgelijke ook in de tuin heb, wat ik niet wist (en die er wat rommeliger uitziet). Van de verkregen rozen doen het er een paar.  Ooit heb ik eens 4 verschillende rode klimrozen geplant. Daarvan is de Rosa Amadeus de sterkste/rijkbloeiendste en geurt ook heerlijk. Rosa thats Jazz en Santana doen het minder op een soortgelijke plek. De andere rode struikroos is Etoille de Hollande. Deze staat te veel onder een boom om rijkelijk te bloeien.

3 struiken van Rosa Schneewitchen heb ik flink moeten terugsnoeien. Ze komen aardig terug en het i s een geweldige doorbloeier.

Momenteel staat de Cornus Kousa ook in de bloei. Bij ons is ie al heel groot, nadeel daarvan is dat je  veel schutbladeren minder goed ziet. Er komen na verloop van tijd mooie vruchten aan. Tijdens een fietstochtje kwam ik de Cornus K. Santomi tegen die meer naar roze verkleurt en er nog weeldiger bij stond. De Scarlet Fire is een donkerrose soort die ik graag zou hebben (google maar s)  Maar ja, is er nog plek?…

Van de blauwbloemigen: De eendagsbloem doet zijn werk, maar de Ridderspoor niet. Die zaait zich goed uit maar er zit evenals vorig jaar weer meeldauw in. Dat wordt volgend jaar een ander soort. De Vals indigo / Baptisia komt ook voorzichtig tevoorschijn. De blauwe Malva heeft in zijn 2e jaar last van roestziekte en is veel te klein gebleven. Veronica spicata 'Dark Maetje doet het goed met de warmte. De blauwe Scabiosa butterfly blue bloeit ook lang, maar is een plant die niet heel oud wordt. Zijn gele broertje, de reuzenscabiosa (1.80) gedraagt zich heel anders. De eerstejaars zaailingen moet je direct weghalen anders zijn ze met de lange penwortels niet meer te verwijderen.

Bijenvoer doet zijn naam eer aan en is weer volop te vinden in de berm evenals de Wikke. Blue bedder ofwel Slangekruid had ik vorig jaar in de tuin gezaaid en heeft zich nu uitgezaaid in het weiland.

De clemtatis Lady Di is rose/wit en de bloem heeft de vorm van een klokje. Ze combineert mooi in een rode/roze border.

De gele plomp heeft bij mij een rood stampertje, geen idee of dat een apart soort is? De sprietige, maar statige Zwanebloem oogt sierlijk in de vijver.

Van de grote jongens doet de Rijstepapierplant het goed. Wel veel water nodig. Wat jammer toch dat je de berenklauw niet in je tuin moet hebben..

De Erigeron woekert bijna. Het wordt een leuke combinatie als de grassen meer gaan groeien. Ook de Phlomis dijt langzaam uit.  Het combineert nog aardig met het geraamte v.d. sieruien.

Rhodochiton atrosanguineus ofwel Chinees purperklokje is een fraaie eenjarige klimmer. Het lukt me niet om deze over te houden. Het grappige is dat hij zijn groeikracht lijkt aan te passen aan de mogelijkheden om te klimmen. Dus hoe groter het klimrek hoe groter hij wordt.

De Kokardebloem/gaillarda burgunder bloeit tot aan de herfst. Het is wel een plant die wat uit elkaar valt. Sommige Hosta’s laten hun bloemen zien…En de eerste kersen zijn geplukt. De  vogels vissen achter het net.

Dit jaar geen zaaigoed in de tuin. Moet het even kwijt: Half maart bij een 8-tal zakjes bij Vreekens besteld en deze week ontvangen. U kunt de zaden bewaren tot volgend jaar zeggen ze erbij….  Volgens mij doen ze iets niet goed.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
In jouw tuin op dit moment een heleboel bekenden, behalve de kleurige rozen en herder, hier staat alleen Schneewitjes, top roos, krijgertjes, al jaren zonder enige aandacht en op het noorden produceert ze nog steeds bloemen. Ooit cornussen in de tuin, vindt de Cornus Kousa mooi maar de horizontaal bloeiende de allermooiste. Hoop dat de baptisima hier dit jaar gaat bloeien. Vandaag ondanks de nattigheid na de zware regenval van de afgelopen twee dagen toch hard op de volkstuin gewerkt, achterstallig onderhoud, als compensatie heerlijk bloemen geplukt en geschikt, was lekker bezig, maar met morgen regen op programma komt daar effe de klad in.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK