Groei&Bloei Wat ‘mos’ je ermee? Blik op de Tuin no. 966 week 32/2020

Wat ‘mos’ je ermee? Blik op de Tuin no. 966 week 32/2020

Wat ‘mos’ je ermee? Blik op de Tuin no. 966 week 32/2020

Hoe klein ook alle planten hebben wel iets interessants en spannends.......

Terwijl in onze contreien de belangstelling voor ‘stoepplantjes’ toeneemt, is er in Japan een steeds grotere belangstelling voor mos. De Japanners zijn zelfs zo enthousiast dat ze in natuurgebieden mosexcursies organiseren. Hoewel je zou verwachten, dat dergelijke excursies juist oudere mensen aantrekken, zijn het vooral jonge vrouwen die eraan meedoen. Reden is, volgens experts, dat het ontstressend schijnt te werken. De belangstelling voor mossen is in Japan niet alleen van nu. Er bestaan in Japan complete mossentuinen, zoals in Ginkakuji in Kyoto. Mossen tegen stammen en in oksels van takken behandelt men er als juwelen. Ook in  zogenaamde Japanse tuinen is mos een onmiskenbaar onderdeel en dient het vaak als bodembedekker.

Mossen zijn eigenlijk heel bijzonder. Het zijn primitieve sporenplanten die in de evolutie zelfs eerder zijn ontstaan dan varens en paardenstaarten (Equisetum); beide ook sporenplanten. In ons land zijn bijna 600 soorten te vinden, zowel op droge als op natte plaatsen. Op plekken waar ze groeien, zijn het vaak beschermde planten. Ze hebben de meest bijzondere namen, zoals stomptandmos, generfd hunebedmos en kalkdikkopmos. Echte mossen zijn primitieve plantjes met een stengel en blaadjes (anders dan korstmos). Sommige zijn niet groter dan enkele millimeters, andere variëren tussen de twee en 10 centimeter. Logisch, dat je al gauw over dergelijke plantjes heen kijkt. Je zal toch echt op je knieën moeten om ze te bekijken. Mossen zijn verder belangrijke schakels in ecosystemen, want naast dat ze zuurstof produceren, zorgen ze voor een gunstig klimaat voor de ontkieming van bepaalde zaden en geven ze bescherming aan allerlei piepkleine insecten.

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl