Groei&Bloei Week 14 2021: maan en mooi oranje in Glory of Lisse

Week 14 2021: maan en mooi oranje in glory of lisse

Week 14 2021: maan en mooi oranje in Glory of Lisse

Begin week 13 zag ik van achter mijn bureau, hoe, op drie opeenvolgende heldere, vroege ochtenden, een grote maan zich door het luchtruim verplaatste, schoof elke ochtend meters op. Oranje van vulkanen op IJsland, spectaculair gezicht, mag af en toe effe kijken.

Begin week 14 zag de wereld hier even wit, niet van sneeuw maar van een fikse hagelbui. Dat deerde de Tulipa Lilac wonder niet, bij maken van foto ontdekte ik diverse stelen met twee bloemknoppen, dat had ik nog niet eerder gezien, lilac wonder!! Zag ook dat de roomse kervel een plekje meer in de zon had gekozen. Pas de volgende dag zag ik de prachtige kievitsbloem vlak achter de kervel en misschien nog wel meer kievitsbloem zaailingen????

Op fietstocht door de Zijpe polder, zagen wij een begin van bloeiende hyacinten en veel bloeiende narcissen, krokussen op retour en een voorzichtig begin van tulpen, terwijl in mijn omgeving: De Streek al heel veel bloeiende tulpen velden van onder beschermend vlies tevoorschijn ploppen en sommige vroege bloeiers al gekopt zijn.  Vond op tocht door de Zijpe wel weer stalletje waar dahlia knollen, zakken vol met klein maatje knollen, verkocht worden, heb van leuke aanbieding gebruik gemaakt.

Bij raadplegen van Hortus bulborum vond ik waarschijnlijk de naam van narcisjes die ik bij stalletje langs de weg had gekocht, ben de kleurencombinatie gaande weg erg gaan waarderen, mooi oranje is niet verkeerd, poeticus glory of Lisse zou zomaar kunnen, een naam om te onthouden.

De primula Veris begint op kleur te komen.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (5)

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Dag Veris,
wat een weelde om in de bollenstreken te mogen vertoeven. En langs bloemenstalletjes te snuffelen op zoek naar mooie bollensoorten.  Tulpen met dubbele stengels heb ik nog nooit gezien.. apart. Het is alweer een tijdje geleden dat ik in de omgeving van Lisse ben geweest. In de Achterhoek zijn niet zoveel bollentelers. Gelukkig zijn er veel bedrijven die mooie bollen aanbieden. Zelf zoek ik graag mooie soorten via internet zoals bulbi.nl en tulipstore.eu. Ik heb er (vrij laat) gele en oranje soorten gepoot. Ze staan inmiddels in de knop. Zal ze binnenkort op foto laten zien.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Met recht: lilac wonder! Heb hem ooit gehad, maar ze zijn onder ander bollengeweld verdwenen. Verder: het was warm en koud hier in midden Nederland en wel degelijk een paar centimeter slappe sneeuw. Niet echt tuinweer geweest. Fijn weekend verder.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
De komende weken, zeker wanneer het weer meewerkt, meerdere keren op pad om te genieten van (bol)bloemenpracht! Vandaag nog (auto)rondje rond Limmen gedaan, vond stalletje met scillabloemen in wel drie verschillende kleuren, dat aanbod kon ik niet weerstaan!!! Wist wel van meerder bloemen bij T. tarda en T. turkestanica maar nog niet van de Lilac wonder. Blijkt dat botanische tulpjes daar meer kans op geven, en dat die eigenschap nu ook te vinden is in meerdere hybride soorten.
Halverwege Achterhoek en Noord-Holland in de Noordoostpolder vorig jaar ontzettend genoten van tulpentocht, werd (wordt???) van alles omheen georganiseerd, soortenveldjes, open tuinen, toertocht langs de velden, eigen website.
Ook een aanrader (gratis) De Poldertuin, Anna Paulowna, ook wel klein Keukenhof genoemd, te combineren met dwaaltocht door de Anna Paulowna polder en De Zijpe.
Hier ook heel laat tulpen geplant, gekregen met vermelding: ,,mooie bloemen’’  plaatje volgt.

https://www.allesoverbloembollen.nl/bloembollen-soorten/voorjaarsbloeiende-bolgewassen/botanische-tulp/
Op deze site vond ik de beste info over meerbloemige tulpjes.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Wordt altijd heel blij van de vrolijke kleurtjes van Lilac, staat op plekje waar we dagelijks meerdere keren langskomen en nu, na snoeiwerk, nog meer in de zon, wellicht oorzaak van dubbele bloemen, op andere plek, in de schaduw, vermeerderen de bollen zich wel maar zelden een bloem gezien, plannen om e.e.a. aan te pakken nog niet uitgewerkt.
De komende week nog koude nachten maar dagtemperaturen die oplopen, hoogste tijd om van alles aan te pakken.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Bij jullie waren toch ook een paar bomen verdwenen. Heeft dat ook nog veranderingen in de plantengroei opgeleverd? Bij ons zijn de weg, we hebben zelfs maar één bloeiende tulp in de tuin op dit moment en dat is de wilde bostulp.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK